27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Honda Civic Tourer: lekker eigenzinnig

Aart van der Haagen
Wie niet echt warmloopt voor een stationwagon in zijn traditionele verschijningsvorm, maar stiekem wel het praktisch nut op waarde schat, die zit met de Honda Civic Tourer gebeiteld. Benieuwd naar het innerlijk van deze futuristische combi beproefden wij een demo.
Zeker, het uitgesproken design van de pakezel onder de Civics zal voor- en tegenstanders oproepen. Wij vinden het een blitse verschijning en zien hooguit een nadeeltje in het zicht schuin achterwaarts, dus bestel een parkeercamera. Ook de cockpit toont een progressieve inborst, maar ergonomisch raak je er vlug in thuis. Zitten doet de auto prima en het ruimteaanbod blijkt dik in orde, waarbij het kofferbakvolume in dit segment onaangetast is. Handig: een achterbank met opklapbare zittingen.
Honda beperkt de keuze in aandrijflijnen tot een 1.8 iVTEC (142 pk, eventueel met automaat), alsmede een dieseldrinkende 1.6 i-DTEC (120 pk). Iedereen zal het aircoloze instapmodel S overslaan en kiezen voor de Comfort, met climate en cruise control en een audiosysteem. Bij de Sport treffen we een regen- en een lichtsensor,stoelverwarming en een achteruitrijcamera en de Lifestyle onderscheidt zich met actieve schokdemping en parkeersensoren rondom.Die laatste maken, samen met navigatie,ook deel uit van de Business Edition. In de Executive zitten lederen bekleding en bi-xenonverlichting.Alle typen staan op lichtmetalen wielen. Qua technisch raffinement en bediening staat de Civic in zijn klasse op eenzame hoogte en ook qua rijdynamiek profileert hij zich sterk, zonder dat je al te veel comfort inlevert. Al bij de hatchback raakten we erg gecharmeerd van de zeldzaam verfijnde dieselmotor, de 1.6 iDTEC, met zijn zijdezachte loop en vloeiende trekkrachtopbouw.Echt een fijne auto,die zich richt op individualisten.
Technische gegevens Motor 1.6 16V turbodiesel Vermogen 120 pk Transmissie handgeschakelde 6-bak Topsnelheid 195 km/h Gem. verbruik 3,9 l/100 km CO2-emissie 103 g/km Energielabel C Bijtelling 20% L x b x h 454 x 177 x 148 cm Bagageruimte 624-1668 l Massa 1312 kg Vanafprijs 30.990 euro