27 maart 2014 - 9 oktober 2019: 93462 bladzijden, 743313 artikelen

‘Verbod carnaval opgeheven’

TEGELEN • Het is vandaag, 5 juli, 6x11 jaar geleden dat de Tegelse vastelaovend nieuw leven werd ingeblazen door de gemeenteraad. Met het historische besluit om het in 1946 ingestelde verbod op de viering van carnaval in te trekken.
In de 'granatenwinter' van 1944, op Tweede Kerstdag, werd op initiatief van pastoor Keuller een drievoudige gelofte gedaan om de genade van God af te smeken voor het door hongersnood, razzia's en oorlogsgeweld geteisterde dorp. In de hoop van nog meer rampspoed gevrijwaard te blijven, beloofden de Tegelenaren onder meer om 25 jaar lang geen carnaval te vieren.
Het offer werd in januari 1946 door de gemeenteraad bekrachtigd met een verordening, die vijf jaar later weer werd ingetrokken. Op aandringen van de bevolking én met instemming van de geestelijke autoriteiten.
Handhaving zou leiden tot 'zedelijke gevaren', aldus het besluit waarvan melding werd gemaakt in de Tegelse Courant van 7 juli. Handhaving was echter vooral zinloos; steeds meer Tegelenaren trokken met carnaval naar Venlo om daar feest te vieren.
De behoefte aan vertier in eigen dorp bleek groot. Het duurde dan ook niet lang voordat de draad weer werd opgepakt. Amper twee maanden na opheffing van het verbod verscheen in de Tegelse Courant een oproep aan alle Tegelse mensen 'die van gezellige en fatsoenlijke joeks' houden om op 25 september naar 'Baer van Roob ziene zaal' te komen. Daar werd de Tegelse Oelesvereiniging opgericht, met als doel de Tegelse 'karnevalstradisie' in ere te herstellen.
Vastelaovesgezelsjap D'n Oeles, zoals de vereniging tegenwoordig heet, viert komend seizoen het 6x11-jarig bestaan. Met onder meer een groots feestweekend van 17 tot 19 november en een week later de uitreiking van de Gouden Narrenkap aan zanger Wiel Vestjens. Meer daarover binnenkort in deze krant.