27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93704 bladzijden, 745200 artikelen

‘Wij zijn niet van ‘out of space’ maar ook gewoon mensen’

REUVER • Welzijnsorganisatie Synthese heeft in de gemeente Beesel een Knooppunt Vrijwilligers opgericht. Dit knooppunt verbindt vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk aan elkaar. Zwembad De Bercken in Reuver is bij uitstek een organisatie die gebruik maakt van vrijwilligers. Vanuit het Knooppunt Vrijwilligers zijn er drie statushouders aan de slag gegaan bij het buitenzwembad.
De drie mannen zijn erg enthousiast dat ze kunnen werken en wat om handen hebben. Omar: “Vanuit onze thuislanden Irak en Syrië zijn we gewend om veel en hard te werken, soms wel tien uur per dag. In een nieuwe woonplaats is er niet direct werk voorhanden. Daarom is het fijn om als vrijwilliger toch een steentje bij te kunnen dragen.”
Anas: “De werkzaamheden zijn als vrijwilliger makkelijk, communiceren met de mensen is wel lastig. Dit komt mede doordat bezoekers en vrijwilligers veelal dialect praten.
Maar het is wel goed om de taal zo in de praktijk te leren, zowel plat als Nederlands.” Khaled vult aan: “Het is boeiend om contacten te hebben en zodoende wellicht door te kunnen stromen naar betaald werk.” Want hoewel ze heel blij zijn met wat ze kunnen doen voor het zwembad, een baan die geld in het laatje en dus brood op de plank brengt, is toch de gezamenlijke ambitie van de drie mannen.
Gemmie Derksen, coördinator van zwembad de Bercken, geeft aan dat er nu in totaal negen statushouders werkzaam zijn als vrijwilliger. Ze zegt: “Wij zijn erg blij met hun inzet.
We hebben altijd mensen nodig, er is werk zat en er zijn genoeg taken die ze als vrijwilligers kunnen uitvoeren.”
Statushouders zijn slimme mensen, is haar ervaring. “Wel hebben ze bij het leren van de taal wel wat extra begeleiding nodig van de andere vrijwilligers. Dit gaat over het algemeen goed, het helpt om in korte zinnen te praten en duidelijke instructies te geven. Als het druk is duurt het soms alleen iets langer, voor de bezoekers van het zwembad.
Daarin vragen we iets meer geduld en begrip dan normaal.”
De mannen werken niet alleen in de praktijk aan hun taalvaardigheden, ze gaan ook naar school. Gemmie: “Ik denk dat hier nog wel wat valt te halen, soms moeten nieuwkomers wachten voordat ze naar school kunnen gaan. Ik zie hierin ook nog kansen dat de taalvaardigheden die statushouders leren op school, meer aansluiten op het werk dat ze verrichten. Dit ligt echter bij de scholen, ik ben in ieder geval erg positief over de manier van werken met statushouders.”
Het mes snijdt aan twee kanten: zowel leren van elkaar als iets voor de ander kunnen betekenen. Anas wil daaraan toevoegen: “Wij zijn echt niet van ‘out of space’ maar gewoon mensen, net als iedereen.”
Met andere woorden: zo bijzonder zijn ze niet. Gemmie: “Het zijn stuk voor stuk gewone mannen en vrouwen die graag iets willen betekenen en iets willen opbouwen in de gemeenschap waar ze wonen. De Bercken biedt hen deze kans, en die pakken ze dan ook met beide handen aan. En met veel plezier. Het belooft voor hen een mooie zomer te worden!”
Wie ook graag vrijwilligerswerk wil gaan doen, structureel of incidenteel, of binnen een organisatie plek heeft voor vrijwilligers, kan contact opnemen met Knooppunt Vrijwilligers van Synthese en vragen naar Susan Rijk. Het algemene nummer is: 0478-517300.