27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

Nieuwe opzet Prix Dominique

VENLO Om de Prix Dominique meer toegankelijk te maken voor beginnende musici, is er aan de formule gesleuteld.
Door het succes van voorgaande jaren is gaandeweg het niveau hoger geworden, waardoor er zeker voor beginnende musici een flinke drempel is ontstaan. Door aan het concours een extra categorie toe te voegen hoopt de organiserende stichting Klassiek Dominique het meer toegankelijk te maken voor beginnende muzikanten.
Deze nieuwe categorie Grand Dominique is bedoeld voor leerlingen uit de vooropleiding, talentklas en vergelijkbaar. Elk jaar gaat het om een ander instrument of instrumentgroep.
Dit jaar is het de beurt aan jonge, talentvolle houtblazers van vijftien jaar en ouder: dwars- fluit, klarinet, saxofoon, hobo of fagot. De deelnemers wachten niet tussen de coulissen op hun beurt, maar luisteren in de zaal naar elkaar.
Muzikale ontmoeting staat voorop. Een vakjury bepaalt wie s avonds om de prijzen mag strijden.
De bestaande Prix Dominique is niet meer toegankelijk voor leerlingen van de vooropleiding conservatorium of de talentenklas. De leeftijd voor deelname is verlaagd naar 12 jaar. De beste deelnemers komen weer in aanmerking voor een van de talentprijzen van de conservatoria van Maastricht en Tilburg.
Om diezelfde reden is de Jeune Dominique geen concours meer, maar een speelmiddag voor beginnende muzikanten van zeven tot vijftien jaar. Net als bij de nieuwe categorie staat plezier voorop. Alle deelnemers krijgen een aandenken en aanbevelingen van de jury.
In de finale wordt ook weer een publieksprijs toegekend. Alle winnaars komen volgend jaar terug op het Laureatenconcert.