27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93747 bladzijden, 745540 artikelen

Actie tegen drugsoverlast

Negentien Limburgse gemeenten slaan de handen ineen zijn vorige week een preventiecampagne tegen drugshandel en drugsproductie gestart.
Limburg heeft te maken met bovengemiddelde drugsgerelateerde criminaliteit en wil daarom naast een repressieve aanpak ook preventief actie ondernemen.
Enexis Netbeheer en de Provincie Limburg hebben middels subsidie de ontwikkeling van de preventiecampagne mede mogelijk gemaakt.
Door drugshandel en drugsproductie verloederen buurten en voelen bewoners zich onveilig. Amateuristische elektrische installaties, af- f tappen van stroom en werken met gevaarlijke chemicaliën veroorzaken brand- en explosiegevaar en milieuverontreiniging. Als het gaat om milieudelicten die drugsgerelateerd geregistreerd zijn dan hebben alleen al in Limburg vorig jaar 38 drugsafvaldumpingen plaatsgevonden.
In hetzelfde jaar heeft de politie in Limburg maar liefst 600 hennepkwekerijen ontmanteld.
Het is voor het eerst dat in Limburg een dergelijke campagne gezamenlijk wordt gevoerd. Met de campagne onder de noemer ‘Wat staat er op het Spel?’ willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van de risico’s en gevolgen. Enerzijds is de campagne gericht op mensen die overwegen om te gaan dealen of mee te werken aan een hennepplantage of drugslab. Anderzijds richt de campagne zich op omwonenden om ze alerter te maken op signalen en te stimuleren verdachte (en ook gevaarlijke) situaties te melden.
Een melding kan men bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) doen.
Met de campagne willen de initiatiefnemers mensen wakker schudden.
Dat gebeurt door de gevolgen op een confronterende manier in beeld te brengen en interactieve elementen in de campagne te verwerken.
Veel mensen laten zich in met drugshandel of drugsproductie vanuit de gedachte dat ze toch niet gepakt worden. Maar de gevolgen zijn echt niet gering. Aan die gevolgen wordt meestal niet gedacht.
Omwonenden weten vaak niet waar ze op moeten letten en missen daardoor belangrijke signalen. Of ze durven niet te melden uit angst dat de daders erachter komen. ‘Wat staat er op het spel?’ is een initiatief van de Provincie Limburg, Politie, Brandweer, Openbaar Ministerie, RIEC, Enexis Netbeheer en de deelnemende Limburgse gemeenten.