27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

Oud-premier Dries van Agt lost zondag startschot eerste Omloop der Zevenheuvelen

BERG EN DAL • Oud-premier en hartstochtelijk wielrenliefhebber Dries van Agt schiet zondag de deelnemers aan de allereerste Omloop der Zevenheuvelen op weg voor hun koers. De politicus van weleer lost het startschot bij de koers voor de Elite/Belofte en reikt de prijzen uit bij de recreantenwedstrijd.
De beide koersen zijn onderdeel van het nieuwe wielrenevenement Omloop der Zevenheuvelen dat zondag de start en finish heeft in Berg en Dal.
De organisatie is in handen van Stichting Wielerevenementen Mercurius uit Nijmegen, dat gelieerd is aan de studenten wielervereniging Mercurius. “We hebben vorig jaar het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor Studenten georganiseerd”, zegt voorzitter Joost van Wijngaarden, “Daarmee kregen we de smaak te pakken, en we vonden het erg jammer dat er in zo’n prachtige omgeving geen wielerevenementen gehouden worden.”
De Omloop der Zevenheuvelen kent de categorieën Sportklasse/ Amateurs, Elite/Belofte en Junioren.
Zij rijden koersen over respectievelijk 54, 81 en 63 kilometer.
Het parcours voor de Omloop der Zevenheuvelen is 9 kilometer lang en heeft 120 hoogtemeters per ronde. Het parcours voert mooie brede wegen door het prachtige landschap tussen Berg en Dal en Groesbeek. De Omloop is een unieke wedstrijd voor de Nederlandse wielrenner.
Ook recreatieve hardrijders en toerrijders worden op hun wenken bediend.
De organisatie weet zich verzekerd van ruim zeshonderd deelnemers aan de diverse omlopen.
Van Wijngaarden: “De koersen voor de Amateurs en Recreanten zitten met elk 175 inschrijvingen helemaal vol. Er staan voor beide koersen mensen op de wachtlijst. Voor de koers Elitie/ Belofte komen we naar verwachting op 130 deelnemers. Bij de junioren hebben we nu 60 aanmeldingen.
Ik verwacht trouwens dat aan de toertocht met afstanden van 60, 80 en 100 kilometer zo’n 160 mensen zullen deelnemen. De aanmelding voor deze tocht kan tot op zondag 2 juli.”
Extra zorg had de organisatie om het aantal vrijwilligers dat de eerste Omloop der Zevenheuvelen in goede banen moest leiden. “We zijn er in geslaagd om 40 verkeersregelaars tijdig te instrueren. Daarnaast zijn er nog andere vrijwilligers gevonden die op en langs het parcours meehelpen”, zegt de voorzitter. e de hele dag vindt er in de straten langs start/finish een markt plaats. Bovendien wordt de bergetappe in de Tour de France van die dag op een groot scherm vertoond. Op de markt is eten en drinken verkrijgbaar en zijn tal van andere producten en diensten (uit de streek) verkrijgbaar.
Op de hele markt kan worden betaald met de Omloop der Zevenheuvelen- munten. Deelnemers aan de toertocht en recreantenwedstrijd krijgen deze munten in hun deelnemerspakket.
De activiteiten starten zondagmorgen om 9.00 uur met de opening van de markt.
De deelnemers aan de diverse koersen starten om 9.35 uur (toertocht). De Sportklasse/Amateurs starten om 9.30 uur. De deelnemers aan de Recreantenkoers mogen om 11.30 uur de weg op. De Elite/Belofte start om 13.45 uur. Tot slot starten om 16.00 uur de Junioren.
Voor meer informatie over het Berg en Dalse wielerfestijn zie de website www.omloopderzevenheuvelen. nl.