27 maart 2014 - 9 oktober 2019: 93462 bladzijden, 743313 artikelen

Romeins Abachtsfeest in Xanten

Op 8 en 9 juli is er een bont festijn in het LVR-archeologische park Xanten. Bij het Romeinse ambachtsfeest stellen acteurs uit verschillende landen hun kunsten voor. Tussen amfitheater en herberg evenals rond om de origineel gereconstrueerde ambachtshuizen wordt geweefd, hout bewerkt en gehamerd. De vaklieden presenteren traditioneel handwerk net als voor 2000 jaar – zonder stroom en moderne techniek,daarvoor met veel handigheid en ervaring. Levende geschiedenis om te horen, maar ook om te zien, voelen, ruiken en smaken.
Alle handwerkers en groepen nodigen grote en kleine vrienden van de Romeinen uit, zelf een werktuig in de hand te nemen en mee te doen. Dan weet men, wat men gedaan heeft en men kan zich over unieke souvenirs verheugen.
Met de liefdevolle gerecontrueerde uitrusting geven de handwerkers boven menige hedendaagse collega´s de toon aan. Vele werktuigen hebben de jaren overleefd en zijn nog heden in gebruik, maar men ontdekt op de werkbanken van de acteuren ook onbekende apparatuur – en hoort daarbij allerhande vertellingen. Ijzersmid, fijnsmid en bronzengieter geven direct het zicht op hun vermoeiend en moeilijk werk. Wevers, naaisters en schoenmakers tonen, hoe kostbaar de garderobe voor ieder weer gemaakt werd. Wie wil, kan de kleding zelf proberen. Maar ook vissers en pottenbakkers, schilders, artsen en schrijvers behoren bij de Romeinen tot de handwerkers.
Er is een reusachtige verscheidenheid: van korfvlechter tot messersmid, van scheepsbouwer tot edelsteenslijper, van houtbewerker tot trompetleraar. Op het grote actieveld gaat de Romeinse ruiter met zijn paard door het vuur en maakt duidelijk, hoe mens en dier tot een perfect ingespeeld team worden.
De exotische smaak van antieke spijzen kan men bij de visser, de bakker, de kok en de wijnboer ontdekken.
Hoe men het leven nog aangenamer kon maken, tonen sieraden, beeldsnijderijen, schilderijen en muziek. Wellness en cosmetica zorgen vroeger en nu voor welbehagen en aangename vrije uurtjes.
LVR-Archäologischer Park Xanten, Am Amphitheater, 46509 Xanten www.apx.lvr.de