27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93746 bladzijden, 745530 artikelen

‘DE MEESTE ANALE KLACHTEN ZIJN EENVOUDIG TE VERHELPEN’

Aambeien
We praten niet makkelijk over anale aandoeningen, we vinden ze gênant.
Maar veel mensen krijgen er vroeg of laat last van. Klachten, zoals pijn of jeuk, of het verliezen van vocht, bloed of ontlasting, kunnen in combinatie met onzekerheid over de oorzaak leiden tot bezorgdheid en schaamte. Ze kunnen je daardoor ook danig belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Vaak proberen we de klachten te verhelpen met smeerseltjes van de drogist of apotheek.
Dat geeft meestal tijdelijk verlichting, maar het daadwerkelijke probleem wordt niet aangepakt: ‘Terwijl de meeste oorzaken van anale klachten met een simpele poliklinische behandeling zijn te verhelpen’, aldus laparoscopisch chirurg en proctologisch specialist Eus Uluda en Sofie Fransen.
In de Reinaert Kliniek kunnen patiënten terecht voor alle anale problemen, zoals aambeien, anale wondjes, anale huidflapjes, peri-anale fistels en anale wratten. Daarnaast behandelen dokter Uluda en dokter Fransen ook ongewild ontlastingsverlies en obstipatie klachten.
In feite heeft iedereen aambeien (hemorroïden)!
Het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm net boven de anus die zorgen voor de fijne continentie zodat er geen ongewild vocht- of gasverlies optreedt.
Wanneer deze zwellichaampjes, verzakken - door leeftijd, aanleg of langdurig persen - kunnen pijn- en jeukklachten ontstaan en kan vocht- of bloedverlies optreden. Door de aambeien weer op hun originele plek terug te brengen, worden de klachten verholpen.
In de meeste gevallen gebeurt dat door de plaatsing van elastieken bandjes boven de aambei(en). Deze behandeling is in principe pijnloos, en kan meteen bij het eerste bezoek poliklinisch plaatsvinden. Hoeveel behandelingen er uiteindelijk nodig zijn, is afhankelijk van de ernst van de verzakking.
Wondjes of kloofjes in de anus (anale fissuren) kunnen ontstaan na een periode van harde ontlasting of juist heftige diarree. Ze veroorzaken vooral tijdens en na de ontlasting zeer heftige pijn. Meestal genezen de wondjes spontaan binnen enkele weken.
Als een wondje na zes weken nog niet is genezen, is er sprake van een chronische fissuur die behandeld moet worden. ISDN/ Diltiazem-zalf rond en in de anus ontspant de interne kringspier, de bloedtoevoer naar het wondje verbetert en het wondje kan genezen.
Wanneer deze behandeling minder goed aanslaat, is het mogelijk om Botox in de interne kringspier te spuiten. Daardoor wordt de spanning in de anus verder verlaagd.
Anale huidflapjes (skintags) kunnen ontstaan na dicht gestolde aambeien als gevolg van lang persen of zwangerschap. Ze veroorzaken geen pijn of bloedverlies maar omdat de uitgerekte huidplooien moeilijk schoon te maken zijn, kunnen ze wel jeuk en irritatie veroorzaken. Dit kun je eventueel verhelpen door de anus met een nat washandje schoon te maken. Kant en klaar vochtig toiletpapier wordt afgeraden omdat dit de klachten juist kan verergeren! Wanneer hygiënische maatregelen niet helpen, kunnen de skintags operatief worden verwijderd.
Eus Uluda houdt spreekuren in Maastricht op maandag en woensdag, Sofie Fransen op dinsdag of donderdag.
Meer informatie over de behandeling van anale aandoeningen (Proctologie) is te vinden op onze website www.reinaert-kliniek.nl/proctologie Bij de Reinaert Kliniek kunt u terecht voor algemene chirurgie, cardiologie, KNO, orthopedie en plastische chirurgie Brouwersweg 100 C02 6216 EG Maastricht 043 347 99 44 mail: info@reinaert-kliniek.nl website: www.reinaert-kliniek.nl
Foto’s: Joris Vroemen