27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93746 bladzijden, 745530 artikelen

Melkboer, biechtvader, sociaal werker en privédetective in één

Door Frank Heythuysen
SLEK-ECHT • Hij behoort tot de 350 ‘versmobielondernemers’ die Nederland rijk is. Maar Henri Heutmekers (49) is veel meer dan alleen een melkboer.
Wekelijks rijdt hij langs klanten in Roosteren, Slek, Pey, Echt en Hingen.
Wie zijn oor even te luisteren legt bij wie er in zijn rijdende supermarkt stapt, hoort alleen maar superlatieven. ‘Te goed voor deze wereld’. ‘Een hart van goud.’’Bescheiden.’
En: ‘dae geuftj zien vot nag eweg.’ Als franchisenemer maakt Henri Heutmekers al 23 jaar zijn rondjes. ‘Ik had eerst een andere baan, maar mijn baas was een tiran. Via een vriend van m’n moeder kreeg ik ’n tip dat er een wijk vrij kwam als melkboer. Ik heb een maand meegelopen met m’n voorganger en leermeester Frien Verstraeten. Ik wist niet hoe je kaas moest snijden, hoeveel soorten melk er zijn, of dat pudding kan bederven. Het begin was moeilijk, maar ik geniet er van eigen baas te zijn, veel contact te hebben met mensen en te werken in een bekend gebied.’ Sociale vaardigheden zijn in zijn werk onontbeerlijk.
‘Je moet je klanten kennen. Waar de één graag ‘euver de vot’ praat, is de ander zwaar katholiek. Mijn klanten komen uit alle lagen van de bevolking. Van arm tot rijk, van ex-bajesklant tot mensen met een lintje.’ Die sociale contacten zorgen ervoor dat de goedlachse melkboer tevens als rijdend nieuwsmedium en biechtvader fungeert. ‘Henri, ik ga de krant opzeggen, want jij weet toch alles eerder’, hoor ik wel eens.
Mensen vertellen me zowat alles.
Wat gedeeld mag worden, vertel ik verder. Over wat geheim moet blijven zwijg ik als het graf.’ Aan anekdotes geen gebrek. ‘Ik heb ooit wekenlang een huilende vrouw in mijn wagen gehad, omdat ze wist dat haar man vreemdging. Ze wilde weten wie de minnares was en daarop hebben we samen gepost bij een tennisclub, waar we de man op heterdaad betrapten. Er bleken nóg twee mannen te zijn die naast het potje piesten. Het betreffende echtpaar is inmiddels gescheiden… Of neem die klant die elke week met sterke verhalen in de wagen stapte. Op een keer vroeg hij me om een doos bananen te bestellen.
Ik bezorgde ze, met tussen de bananen een vacuüm verpakte plastic zak met meel verstopt. De volgende keer vertelde hij honderduit dat er een pak cocaïne tussen z’n bananen zat. Ik heb ‘m maar snel uit de droom geholpen en verteld dat ie maar beter af kon zien van een carrière in de drugshandel. Láchen!
Of het vrouwtje dat elke week maar blééf vertellen. Telkens wanneer ik met haar mee naar binnen ging omdat ze haar beurs moest pakken, zette ik snel de keukenklok een uur vooruit. ‘Oei, Henri, is ’t al zó laat?
Dan moet je maar snel gaan…’ Of de vrouw die elke week door het deksel van een potje yoghurt drukte en dan zei dat er een scheur in zat.
‘Ach, neem maar gratis mee dan…’ Zo heb ik wel honderden verhalen.
Als ik ooit stop met werken, schrijf ik een boek. Een geheide bestseller’.
De kaas extra dik of extra dun gesneden? Bij Henri Heutmekers staat klantvriendelijkheid voorop.
Desgewenst legt hij boodschappen persoonlijk in de koelkast en kijkt gelijk even wat iemand nog nodig heeft. Hij ontzenuwt in één moeite door de mythe dat bij hem alles duurder is dan in de supermarkt.
Hij levert zelfs artikelen die je daar niet eens krijgt. Zoals noveenkaarsen.
‘Krijg ik van meneer pastoor het verwijt dat mensen hun kaarsen bij mij kopen en er vervolgens bij hem in de kerk het plafond mee zwart blakeren. Kritiek met een knipoog he! Nee, ik heb enorm veel plezier in mijn werk. En heb ik je al verteld dat ik per week 1250 flessen melk verkoop?’