27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

Honderdste geboortedag Piet Touw herdacht op dinsdag 11 juli

ROERMOND • De eerste schoten tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gelost in Roermond. De Slag om Roermond was de eerste veldslag die plaatsvond tijdens de Duitse aanval op Nederland op 10 mei 1940.
De Nederlandse troepen wisten enkele uren stand te houden, alvorens een overmacht aan Duitse troepen de verdedigingslinie doorbrak. Tijdens de vuurgevechten zijn er Nederlandse militairen gesneuveld, onder andere bij de spoorbrug in Buggenum. Naar alle waarschijnlijkheid, zo blijkt uit verhalen van ooggetuigen, was Piet Touw de eerste Nederlandse soldaat die sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Strijdmakker Cornelis Kooijman vertelt in een interview het volgende over de aanval van de Duitsers bij de spoorbrug. “Touw, die naast me stond, ging direct tegen de vlakte en die is dan ook gesneuveld daar…”. Piet Touw ligt begraven in een oorlogsgraf op het kerkhof in Maasniel.
Op 11 juli 2017 is het 100 jaar geleden dat Piet Touw werd geboren.
Enkele nabestaanden, te weten Touw’s nichten Corry Smits-Touw en Trudy Touw, zullen die dag een bezoek aan zijn graf brengen. Op verzoek van de familie zal het Comité Voettocht 30 December deze kleine herdenking luister bij zetten.
Leden van het comité, bekend als initiatiefnemer van de jaarlijkse voettocht op 30 december naar het monument op de Luzenkamp ter herinnering een de 3000 gedeporteerde mannen op 30 december 1944 en de veertien Roermondse mannen die in de nacht van 26 op 27 december 1944 door de Duitsers op de Luzenkamp gefusilleerd werden, zullen de beide dames om 12.00 uur van het NS-station in Roermond ophalen. De Wapenbroeders Roermond is gevraagd een eregroet te brengen bij het oorlogsgraf.