27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

Monumentale kapel in Heijenrath krijgt facelift

HEIJENRATH • De herinrichting van de omgeving rondom de monumentale kapel in Heijenrath is deze week van start gegaan.
De werkzaamheden zijn een initiatief van bewoners van Heijenrath, buurtvereniging ‘ t Kapelke en initiatiefgroep “Zelfsturing Slenaken”.
De initiatiefgroep “Zelfsturing Slenaken” heeft stichting IKL gevraagd om mee te denken aan een nieuwe inrichting van de kapel.
Om oplossingen te vinden voor de problemen en de omgeving mooier en bruikbaarder te maken voor de buurt. Samen met bewoners, ondernemers en de gemeente werd via enkele ontwerpworkshops het ontwerp gemaakt en een kostenraming opgesteld.
Het definitieve ontwerp is tijdens een drukbezochte bewonersavond met veel enthousiasme gepresenteerd in het bijzijn van wethouder Franssen. Hij beloofde zich in te spannen om het project ook financieel rond te krijgen.
In het ontwerp zal het asfalt achter de kapel verwijderd worden en wordt dit vervangen door een grasveld die als groene ontmoetingsplek dient. Dit grasveld zal verhoogd worden aangelegd zodat auto’s hier niet meer overheen kunnen rijden om te parkeren. De reeds bestaande parkeerplaats wordt vervangen en uitgebreid door grastegels waarop geparkeerd kan worden. Zo ontstaat een groenere en multifunctionele omgeving. Het geheel wordt verder aangekleed met bloeiende struiken en bloembollen. Volgens overlevering zou onder het huidige asfalt een historische put aanwezig zijn, indien deze tijdens het werk aangetroffen wordt zal ook deze weer zichtbaar gemaakt worden.
De totale kosten van het plan bedragen ongeveer € 27.000 en worden gefinancierd door de gemeente Gulpen-Wittem. De uitvoering gebeurd door een lokale aannemer én bewoners onder begeleiding van IKL.