27 maart 2014 - 9 oktober 2019: 93462 bladzijden, 743313 artikelen

KuCuLoere in Venlo-Zuid

VENLO • Er komt een nieuw Kunst & Cultuur Festival, gratis en in-van-door-voor Venlo- Zuid. Alle deelnemende kunstenaars en artiesten treden belangeloos op en hebben een binding met de wijk doordat ze er wonen, werken en/of leren.
De eerste editie van KuCuLoere is op zondag 9 juli vanaf 12.00 uur en vindt plaats in de omgeving van de Beatrixvijver, Ganzenstraat, openluchttheater in het Beatrixpark, kinderspeeltuin Hagerweike en (!) de algemene begraafplaats aan de Wylrehofweg. In geval van slecht weer verhuist het festival naar De Zwanehaof.
Het centrale thema van het festival is het gedicht ‘No picture, Sir!’ van voormalig stadsdichter Herman Verweij. Om 15.15 uur start een sponsoractie om dit gedicht te vereeuwigen in de Ganzenstraat.
Vanaf 13.00 uur knutselen De Meulewiekers samen met kinderen vanaf 10 jaar bootjes in elkaar, die het water van de Beatrixvijver kiezen, terwijl op een boot van kanovereniging De Viking de start van de sponsorwerving wordt aangekondigd.
Het publiek wordt vermaakt met muziek, zang en dans. De band 7 (voorheen Smoking Tones) brengt een mix van eigen poppy nummers en extra belegen covers. Ook nieuw is de band Moksi Manis, een multicultureel combo met niet-alledaagse exotische wereldmuziek. Some Day maakte vorig jaar al naam met de debuutsingle ‘Saviour’, die op nummer 7 binnen kwam in de iTune- hitlijst. Na optredens op het Zomerparkfeest en het ZOKS festival is dit akoestische geluid nu te beluisteren op KuCuLoere. Zangeres Lieve Frey componeert en schrijft eigen nummers en begeleidt zichzelf op piano. Draft! is een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde band, die geïnspireerd door het gedicht ‘No picture Sir’ het nummer Eastern Glow van Album Leaf heeft bewerkt en de liefde van twee ganzen op hun lange barre trektocht naar Venlo-Zuid bezingt. De zeskoppige band The Soup brengt Engelstalige eigen muziek. De band spatte eerder van het podium af bij Poppodium Grenswerk, Texfree Festival en Zomerparkfeest.
Operettevereniging Mozaïek Muzikaal uit Venlo-Zuid heeft een repertoire ingestudeerd dat bestaat uit Het koor der Bruiloftsgasten, Ungarischer Tanz, Schwippslied, Wiener Spezialitäten, Bella Napoli en andere bekende liederen. Zelf muziek maken kan in de workshop djembé, is een trommel uit West-Afrika.
De Koperwiek geeft een voorpremière van de schoolmusical. Leerlingen uit groep 8 presenteren twee dansen uit de voorstelling die de schoolverlaters enkele dagen later in zijn geheel zullen opvoeren.
Ook Dans Nuance laat twee dansen zien, Latin en Kizomba, om bezoekers kennis te laten maken met deze dansstijlen.
Naast muziek is er meer luisterplezier.
Leerlingen uit groep 7 van De Koperwiek hebben met Herman Verweij gedichten gemaakt, geïnspireerd op de ganzen die al jaren in de buurt rondscharrelen. Enkele leerlingen dragen hun gedicht voor, met medeleerling Thor de Block op viool.
Tejo Merkus heeft drie romans en drie verhalenbundels gepubliceerd.
Hij leest korte verhalen voor uit eigen werk. Mia Moors leest kinderen tot 10 jaar voor in een tent in speeltuin Hagerweike.
Figen Sahan tekent en knutselt vanaf 13.30 uur met kids van alle leeftijden. En 14.00 en 15.30 uur verzorgt Martin Bergevoet rondleidingen op de algemene begraafplaats aan de Wylrehofweg, ingeleid door Ted Merkus.
KuCuLoere biedt tenslotte alle ingrediënten voor een buurtpicknick op het festivalterrein in Venlo-Zuid.
In Hagerweike worden frisdrank, ijs, snoep en etenswaren verkocht, maar bezoekers kunnen ook zelf picknickspullen meebrengen.