27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93723 bladzijden, 745348 artikelen

Nieuwe internationale Maasfietsroute trekt fietstoerisme naar de Maasdorpen

REGIO • La Meuse-à-Vélo is de Franse naam van de nieuwe internationale, recreatieve fietsroute langs de Maas, die onlangs feestelijk geopend is door wielerprominent Leontien van Moorsel. Kartrekker van dit initiatief is Provincie Limburg. De totale route telt meer dan duizend kilometer aan bewegwijzerde wegen, van de bron in Frankrijk tot de monding in Zuid-Holland, dwars door Limburg en de gemeentes Venray en Horst aan de Maas.
Zo gaat de vijfde etappe van de Zo gaat de vijfde etappe van de fietsroute bijvoorbeeld vanaf het station in Venlo via de Maasoever naar het veerpont tussen Arcen en Broekhuizen. Hierna volgt een gedeelte door de natuur. De vijfde etappe eindigt bij het veerpont in Blitterswijck. Etappe 6 van de Maasfietsroute start op deze plek en vervolgt de route langs de oevers van de Maas tot in Gennep.
De route is herkenbaar bewegwijzerd en wordt ondersteund door de portal www.maasfietsroute.eu. Op deze website staan fietstrajecten met informatie en vele highlights die langs de route te beleven zijn.
Speciaal voor de opening namen enkele leden van Provinciale Staten van Limburg alvast de proef op de som. Zij fietsten maar liefst twee trajecten van de route, van Maastricht naar Roermond en vervolgens van Roermond naar Venlo. .
De fietsroute, die vanaf het plateau van Langres tot aan Hoek van Holland de Maas volgt, is voor fietsers van elk niveau, voor zowel jong als oud. Via dertig etappes door drie landen kunnen de vele steden, dorpen en bezienswaardigheden langs de Maas worden ontdekt. Door de bestaande fietsroutes langs de Maas vanaf de bron in Frankrijk tot aan de monding in Nederland aan elkaar te koppelen is nu één belevenisvolle Maasfietsroute in de markt gezet.
Ontdek de bergachtige omgeving van de Vogezen in Frankrijk, proef abdijbier in België of bezoek cultuurhistorische plekken in Nederland; de nieuwe, internationale Maasfietsroute biedt het allemaal, voor ieder wat wils.
De route trekt naar verwachting jaarlijks tienduizenden extra fietstoeristen en geeft daarmee een directe impuls voor herbergen, hotels B&B en horeca in steden en dorpen langs de rivier. Kortom; de promotie van La Meuse-àVélo dient als stimulans voor het fietstoerisme en de vrijetijdseconomie langs de gehele route. De belangrijkste bezienswaardigheden staan dan ook op de bijbehorende website.
De Maasfietsroute past in de reeks succesvolle lange afstand fietsroutes in Europa, zoals die langs de Donau, Elbe en Rijn. Daarnaast hebben de Maas, de Maasdorpen en -steden nu al een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Bovendien is het fietstoerisme een belangrijke groeisector die miljarden euro’s aan inkomsten genereert.
Het idee voor de Maasfietsroute is ontstaan uit een motie van de gemeenteraad van Venlo in 2010.
Tijdens de Floriade in 2012 ondertekenden tientallen partners hierover al een intentieverklaring. Zo’n dertig partijen uit Frankrijk, België en Nederland sloten op 29 januari 2015 in Maastricht een overeenkomst om gezamenlijk de internationale fietsroute binnen drie jaar te realiseren. Dit grensoverschrijdende project past als geen ander bij de (fiets)provincie Limburg, die als kartrekker diende en dit project heeft vlot getrokken. ‘Geen grenzen trekken maar verbindingen aangaan’ is een belangrijk uitgangspunt, ook bij dit project.