27 maart 2014 - 9 oktober 2019: 93462 bladzijden, 743313 artikelen

Keepster Rianne Clephas maakt een reuzenstap van zesde klasse naar eredivisie

Credits voor Maurice Bouten
Door Peter Schoeber
VEULEN • Van de zesde klasse naar de top van het vrouwenvoetbal, de eredivisie. Keepster Rianne Clephas (19) uit Veulen kan nog maar moeilijk geloven dat ze in het nieuwe seizoen onder contract staat bij Achilles ‘29 in Groesbeek.
Rianne Clephas is klaar voor een nieuw avontuur. Spelen in de eredivisie, tot voor kort had ze dit niet voor mogelijk gehouden. De vrolijke krullenbol houdt van gezelligheid en dat vond ze de laatste jaren voldoende bij het vrouwenteam van AVV America. “De combinatie jong en oud in het team was leuk.
Samen een balletje trappen, samen actief bezig zijn. We hadden een gezellige tijd.”
En plotseling wordt alles anders.
En valt Rianne Clephas van de ene in de andere verrassing. Dat begon in maart, toen ze een uitnodiging kreeg van Achilles ’29 om deel te nemen aan een open training. “Ik volg bij Maurice Bouten in Kronenberg extra keeperstraining. Hij liet mijn naam vallen bij Achilles, waardoor ik de uitnodiging kreeg.
Van Maurice heb ik heel veel geleerd.
Techniek, voetenwerk, lenigheid, ik merk dat ik daarin het laatste jaar stappen heb gezet.” Ze geeft de credits aan Bouten, onder wie ze deze ontwikkeling doorgemaakt heeft.
Tijdens de open training op sportpark De Heikant was ze een van de vier keepsters. “In het kleedlokaal werd een voorstelrondje gemaakt.
Daar zaten meiden bij die al de nodige stappen in het voetbal hadden gemaakt. Ik speelde van de aanwezige speelsters op het allerlaagste niveau, maar ik had blijkbaar bij Achilles toch een heel goede indruk achtergelaten. Al snel kreeg ik bericht dat ik terug mocht komen”, aldus Rianne.
En de Veulense voetbalster werd goed genoeg bevonden. “Je verwacht toch niet dat iemand uit de zesde klasse gevraagd wordt”, klinkt het nog steeds vol ongeloof.
“En dan zit je in het kleedlokaal samen met Kika van Es, een international!
Ik dacht ‘binnenkort ga ik naar jou kijken op het Europees Kampioenschap’. Ik heb kaartjes gekocht voor de openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen.”
Overigens is het duel, dat plaatsvindt op zondag 16 juli in Utrecht, inmiddels geheel uitverkocht.
Inmiddels heeft Rianne het eenjarig contract getekend. Het is nu of- ficieel, reageert ze nuchter. “Ik ben zo groen als gras, ik stap een andere wereld binnen. Nu ga ik van maandag tot en met donderdag trainen.
Op vrijdag is de wedstrijd en op zaterdag uitlopen. We hebben drie keepsters, ik ga de concurrentie aan met Renate Verhoeven en Jade Adan, die overkomt van FC Twente.
Ik mag nog flink gaan trainen. De wil is er, ik ga mijn best doen. Deze kans komt maar een keer voorbij, die moet ik nu grijpen.” Ze hoopt het drukke voetbalprogramma te kunnen combineren met haar studie ergotherapie aan de HAN in Nijmegen.
Haar enthousiasme voor het voetbalspel kreeg ze mee van haar neefjes. Wanneer die partijtjes speelden, was Rianne Clephas er snel bij om mee te doen. Zelf was ze pas zes jaar oud, toen ze begon bij Leunen. Ballenvangen deed ze vanaf de D-jeugd. “Waarschijnlijk omdat mijn neefjes ook keepten.
Door hen ben ik in het vak gerold”, lacht Rianne.
Clephas volgde ook een jaar de regiotrainingen van de KNVB. Die stonden onder leiding van Jan Trienekens, nu trainer van SV Venray.
Zowel SV Venray als SSS’18 uit Overloon zag al eerder de kwaliteiten van het meisje uit Veulen, maar Rianne durfde tot nu toe de overstap nog niet te maken. Nu toont ze meer zelfvertrouwen en gaat ze naar Achilles ‘29, met de nieuwe trainer Robert de Pauw. Op vrijdag 25 augustus speelt SV Venray een oefenduel tegen de eredivisionist uit Groesbeek op sportpark De Wieen in Venray.