27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

22 Paardencoaching: vierbenige therapeut voor onder meer persoonlijke ontwikkeling

REGIO • Coaching met paarden wint de laatste jaren steeds meer aan terrein. Hierbij wordt een paard ingezet als ‘therapeut’ (hulpmiddel) voor de mens. Omdat een paard geen onderscheid maakt tussen een soortgenoot of een mens, zal het puur vanuit de natuur reageren op de spanning en energie die iemand uitstraalt. Hierdoor zijn ze perfect in staat om te laten zien hoe iemand zich voelt en overkomt op anderen.
Het mooie van deze vorm van coaching is, dat het voor iedereen geschikt is. Wil je meer over je zelf leren? Je persoonlijke ontwikkeling stimuleren? Heb je hulp nodig om dingen onder ogen te zien? Een paard kan je hiermee op weg helpen.
En nee, daar hoef je dus geen ponymeisje of paardenliefhebber voor te zijn. Het is wel belangrijk om dit met behulp van een erkende paardencoach te doen. Het vergt namelijk wel kennis om de signalen van een paard op een juiste manier te vertalen.
Mieke: “Mijn ervaring met coaching door paarden was geweldig!
Ze schenken vertrouwen, geven liefde en raken je diep in het hart.
Yolanda gaf aan dat mensen met dementie veel plezier en ontspanning kunnen beleven aan knuffelen met paarden. Mijn moeder (84 jaar) heeft Parkinson en dementie, leeft in haar eigen wereldje, maakt moeilijk contact, maar weet nog alles. In de paddock met de paarden kwam zij tot leven en kroop uit haar schulp. Haar handen reikten omhoog om het hoofd van het Friese paard Boy te omvatten, zonder angst. Moedertje probeerde met mijn ondersteuning te lopen en aaide de pony’s door hun manen.
Haar gedrag veranderde die dag volledig. Zij kon beter eten, was alert en volledig in het hier en nu aanwezig, ze keek nieuwsgierig om zich heen. Het doet enorm goed zo’n sessie. Een aanrader voor iedereen, die ervoor openstaat. De belevenis van zo’n sessie zindert nog lang na. Het heeft een positief effect op een mens. Je gaat huiswaarts met een gelukkig gevoel en een kostbare herinnering. Kortom ik ben fan van coaching met paarden.
Het zou zo veel mensen goed kunnen doen.“
Ook Robert kijkt met een positief gevoel terug op coaching met paarden. “Om mijn verkoopfunctie goed uit te kunnen voeren binnen mijn bedrijf had ik hulp nodig. Of anders gezegd: persoonlijke ontwikkeling. Deze vorm van coaching heb ik als zeer confronterend ervaren, maar wel erg veilig.
Ik kwam er al snel achter dat bepaalde blokkades me niet in staat stelden een goede verkoper te zijn.
De confrontatie met deze blokkades kon ik goed verdragen. Het was immers een paard wat mijn eigenschappen spiegelde en niet iemand die het “allemaal wel beter weet”. Het mooie van deze vorm van coaching is dat het iedereen wat oplevert. Of je nu heel ervaren bent in zelfontwikkeling of je staat voor het eerst open om dit te ondergaan. Paarden maken geen onderscheid. Er wordt weleens gezegd: de oplossing zit in jezelf verborgen.
Coachsessies met paarden zijn in ieder geval de sleutel tot deze oplossingen.”
Naast individuele coaching is een paard als kuddedier ook perfect in staat om een groep te toetsen. “De groepssessie heb ik als positief ervaren.
Het paard gaf eerlijke feedback en door middel van samenwerking verliep de opdracht steeds beter. Het was mooi om te ervaren hoe het paard reageerde op ons als groep en leerde dat communicatie heel belangrijk is. Ik vond het een mooie belevenis en heb meer van mezelf leren kennen. Dat vond ik het mooie aan het geheel, in combinatie met de saamhorigheid van het team,” aldus een enthousiaste groepsdeelnemer.
Paardencoach Yolanda Cremers licht toe: “Paarden merken de kleinste non-verbale signalen op, waardoor ze lichaamstaal feilloos kunnen spiegelen. Paarden leven in het hier en nu. De feedback die je krijgt van het paard is eerlijk, direct en zonder oordeel. Ze kunnen helpen om meer bij je gevoel te komen. Geen woorden maar paarden!” www.dekrachtvanhetpaard.nl