27 maart 2014 - 16 oktober 2019: 93608 bladzijden, 744466 artikelen

Kinderen en ouderen vieren oogstfeestje met hutspot

Worstjes
Met de winter voor de deur vierden kinderen van de Adelbrecht-Windekindschool en ouderen van zorgcentrum Kloostertuin (voorheen Mariendaal) nog een klein oogstfeestje. Mevrouw Vissers en mevrouw Cillessen trotseerden de gure herfstwind en gingen naar school om daar de kinderen te helpen hutspot te maken. Eerst werd uit Kindermoestuin het Groeske de laatste groente verzameld: wortelen,courgettes, uien, pastinaak ťn Brave Hendrik,een ouderwets soort spinazie. Moestuinvrijwilligster Ria Hopman had al geschilde aardappelen meegebracht als basis voor deze speciale hutspot.
Mťt worstjes natuurlijk. Ria: "Als je met kinderen gaat koken moet je natuurlijk wel bedenken wat zij lekker vinden,wat sjeu geeft.Hier horen gewoon worstjes bij!'' Heel zorgvuldig wassen en snijden de kinderen en ouderen alle ingrediŽnten. En het grootste plezier zit misschien wel in het stampen van alle ingrediŽnten door elkaar als alles gaar gekookt is! En dan gaan de kleine koks in optocht met de grote pan en 30 kleine bordjes en lepels naar de Zeehondenklas (groep 3-4) waar iedereen mag proeven van deze kleurige warme maaltijd. Waar in het begin zeker de helft van de kinderen heel bedenkelijk kijkt naar de inhoud van de pan, wil iedereen toch wel proeven en eten uiteindelijk bijna alle kinderen met smaak hun portie op. Sommigen komen zelfs extra hutspot halen! Veel kinderen durven ook wel een eetbaar bloemetje (Oost-Indische kers) te proeven waarmee Julia de klas rondgaat. Mevrouw Vissers en Cillessen genieten intussen intens van het in de klas zijn tussen dertig levendige kinderen. Mevrouw Cillessen: "Er is zoveel te zien, al die kinderen kijken zo anders, al die lieve snoetjes!"
Ze kunnen er maar niet over uit hoeveel vrijheid er is voor de kinderen om te bewegen en zich uit te spreken,vergeleken met toen zij vroeger naar school gingen: "Wij mochten niks zeggen en niet bewegen in de klas en elke keer moesten we bidden: aan het begin van de ochtend,aan het eind van de ochtend, aan het begin van de middag en weer aan het eind van de middag.Ik vond het helemaal niet leuk op school toen.Nu is het zo anders!" Terwijl binnen wordt gesmikkeld werkt trouwe moestuinvrijwilliger Leo Peters nog gemoedelijk in de tuin met enkele kinderen van de Carolusschool. Ook zij doen mee in het Moestuinproject met een nieuw initiatief: een ongebruikte strook grond naast het schoolplein wordt omgespit voor de aanplant van pompoenen en aardappels die in het voorjaar de grond in gaan. "
Eigenaar Gordon van de biologische tuinderij Gordon's Spoor in Breedeweg is enthousiast ons te helpen.Hij adviseert ons en sponsort ons met pootgoed. Volgend seizoen kunnen we frietjes gaan maken van eigen aardappels! Ook zijn er nieuwe aardbeien aangeplant, want van alles wat wordt verbouwd, zijn aardbeien bij de kinderen toch wel favoriet!"