27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Eerst herdenken, dan vieren

‘Vrijheid geef je door, in wederkerigheid’; nieuw bevrijdingsfestival in centrum
Ook dit jaar zal in Heerlen op 4 en 5 mei met medewerking van vele vrijwilligers gezamenlijk worden stil gestaan bij oorlog en vrede. Dit gebeurt binnen het landelijk gekozen thema: ‘Vrijheid geef je door,in wederkerigheid’.
Op 4 mei zal er weer op gepaste wijze stil worden gestaan bij de Dodenherdenking. Dit jaar is in Heerlen Centrum gekozen om een samenwerking aan te gaan met het middelbaar onderwijs. Enkele leerlingen van het Bernardinus College en Sintermeerten College zullen een korte voordracht houden door middel van het voorlezen van zelf geschreven gedichten. Na het officiële gedeelte in het stadhuis (aanvang is om 18.50 uur) en een stille tocht door de stad,zal het programma gecontinueerd worden bij de begraafplaats aan de Akerstraat. Daar zal om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen worden. Diverse betrokkenen zullen kransen leggen bij het monument.
In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters zal de avond afgesloten worden met een herdenkingsconcert, geschreven door Messiaen, ‘Quatour pour le fin du temps.
In Hoensbroek is er een apart programma. Om 19.15 uur wordt vanuit het Gemeenschapshuis Mariarade naar het monument op de Markt gelopen. Daar start om 19.45 uur een plechtigheid met enkele korte bijdragen van het Breuker Mannenkoor. Na de twee minuten stilte zal Maurice Costongs de Last Post spelen. Aansluitend kranslegging, overdenking door pastoor Nevelstein en een korte toespraak door het gemeentebestuur. Ter afsluiting worden het Wilhelmus en het Limburgs Volkslied gezongen. Ceremoniemeester is Chris Tiekstra.De organisatie van Dodenherdenking Hoensbroek is in handen van de vier stichtingen Buurtgericht Werken in Hoensbroek (Nieuw Lotbroek, Centrum de Dem, Maria Gewanden en Mariarade).Scouting St.Christoffel,het Breuker Mannenkoor en Fanfare St. Hubertus verlenen hun medewerking aan de plechtigheid.
Ook voor 5 mei is het programma gereed. Op het Pancratiusplein in het centrum van de stad wordt een nieuw, gratis toegankelijk festival gelanceerd met optredens van vooral lokale bands en artiesten. Enkele namen zijn: Panacee, Fat Sandwich, Mikki Mo, Noelle de Bie, Southern Sunrice, Oliver, Mitchell Ritchi, Junkestra, The Shakers en de ‘Allstars Band’ met Paul Logister, Ralph Winkler, Ivo Rosbeek en collega’s.
Tijdens het programma zal burgemeester Paul Depla een woord richten tot het aanwezige publiek, waarbij stil wordt gestaan bij de vrijheid waarin wij leven en die nog steeds niet vanzelfsprekend is. Ook zal het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door lopers van AVON naar Heerlen worden gebracht.