27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

'Foto's geven je een kijkje in het hoofd van de fotograaf'

Fotoclub Vossenvuur exposeert op 9 mei in de Brikke Oave
Jeroen Janssen
"Laat 100 mensen een onderwerp fotograferen en je krijgt 100 verschillende foto's. Dat feit maakt foto's zo fascinerend en het contact tussen fotografen zo inspirerend."
Aan het woord is Marc Wienbroker. Een jaar geleden richtte hij, samen met zijn vriend Hessel Hendriks in Brunssum fotoclub Vossevuur (Noorderlicht) op en nauwelijks een jaar later bedraagt het ledental 22 en staat het gezelschap van amateurfotografen aan de vooravond van de eerste expositie die op 9 mei wordt gehouden in de Brikke Oave.
Het enthousiasme van het eerste uur is onveranderd aanwezig bij Marc die de club stelselmatig zag groeien en het gezelschap inmiddels koestert als een grote bron van inspiratie. Marc: "Je deelt dezelfde passie, je kijkt naar elkaars werk, je beoordeelt, argumenteert, je wisselt ervaringen uit over apparatuur, licht en mogelijke thema's. We treffen elkaar elke twee weken in gemeenschapshuis Concordia tussen acht en half elf. Dan gaat het over alle denkbare facetten van de fotografie.We zijn allemaal fanatieke amateurs, dus je raakt nooit uitgesproken."
"Het is zeker gezellig en we hebben altijd iets op het programma staan. De vrije fotoavonden hebben de overhand, maar we hebben regelmatig afwisseling. Zo kan het zijn dat een van de leden iets vertelt over zijn specifieke thema's of expertise, of er staat een workshop gepland. Vrij recent hebben we een gastspreker gehad die half Europa afreisde voor urbex foto's (het fotograferen van oude verlaten bouwwerken). In juli hebben we weer een gastspreker, dit keer een macro expert. Verder werken we met foto opdrachten. In een bepaalde tijdsspanne moeten de leden dan een thema fotograferen. Het mag dus nadrukkelijk geen archieffoto zijn, maar een foto die gemaakt is in de afgesproken periode. Op die manier krijgt iedereen de gelegenheid om in vergelijkbare (licht)omstandigheden de foto te maken.Het jongste thema is 'landwegen'. Ik ben nu al benieuwd naar de foto's. Dat is en blijft toch het mooiste van fotografie: iedere foto is anders en dat zegt veel over degene die de foto maakt. Alle foto's rond het thema worden uitvoerig besproken en beoordeeld door álle leden.Uiteindelijk wordt ook de beste opname gekozen. De gekozen foto word dan als "thema winnaar" op de site van VossenVuur gezet. Het is een serieus spelletje waar alle leden aan deel nemen. Van die avonden steek je zo ontzettend veel op, ik kan het iedere hobbyfotograaf aanbevelen."
"Dat tijdrovende klopt, maar dat is uiteraard met alle hobby's. Uiteindelijk telt het resultaat van de foto waarmee je naar de club avond komt.
De gemiddelde leeftijd bij onze club ligt ongeveer tussen de 45 en 50, een echte mix van mensen die allemaal op hun manier gefascineerd zijn door fotografie. Er zijn leden die vooral actief zijn in de natuur,anderen hebben een voorkeur voor portretten en weer anderen fotograferen graag gebouwen of stadsgezichten. Wat het prijskaartje betreft: voor niet al teveel geld heb je tegenwoordig al een hele aardige camera met lens.
De camera maakt niet de foto maar de gene die de camera bediend.. Hier mee wil ik zeggen dat een dure camera geen garantie is voor een goede foto.
"Momenteel" doe ik veel urbexfotografie. Dat is het fotograferen van oude, leegstaande panden, industrieterreinen, fabrieksgebouwen, vervallen kastelen en dergelijke. Die gebouwen of terreinen zijn dan bij voorkeur aangetast door de tand des tijds en vaak verboden gebied. Dat geeft mij een enorme kick en mij niet alleen. Diverse leden zijn gefascineerd door deze vorm van fotografie. Sommigen reizen stad en land af om dat fotogenieke verval vast te leggen. België is wat dit betreft een populaire bestemming, want in Nederland is niet veel te vinden: Nederlanders ruimen alles wat oud is en vervallen snel op. Jammer voor ons,in dat opzicht is Nederland te nétjes."
"Gemiddeld genomen zeg ik: hoog.Bij een aantal leden zie je dat het niveau in een relatief korte tijd is toegenomen. Als je ziet wat voor foto's er gemaakt worden, fantastisch. Mooi is ook om te zien hoe iedereen wat van elkaar opsteekt. Zelfs de meest ervaren leden leren van de relatieve beginnelingen en omgekeerd. Dat kenmerkt ook de echte liefhebber, het openstaan voor nieuwe invloeden. Dat niveau is goed te zien tijdens de expositie die we gaan inrichten, daar kunnen bezoekers zich zelf overtuigen van onze kwaliteiten."
"Vrij recent hebben we een ledenstop aangekondigd zo blijft het een overzichtelijk en werkbaar gezelschap.
Fotoclub Vossenvuur exposeert op 9 mei in de Brikke Oave in Brunssum. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website www.vossenvuur.nl