27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Kinderen baas over toetje

Ouders zwichten vaak voor wensen van hun spruit
Kinderen zijn het er massaal over eens: toetjes zijn lekker (96 procent). En ze boffen: dik driekwart van de kinderen heeft medezeggenschap over de keuze van het toetje. Volgens hun ouders is de favoriete maaltijd van kinderen echter ongezond. Maar liefst 71 procent van de ouders ziet het toetje als de meest ongezonde maaltijd van de dag, zo blijkt uit onderzoek van GroentenFruit Bureau. Toch geeft 56 procent van de ouders hun kinderen iedere dag een dessert. Hierbij zwichten ze vaak voor de wensen van hun spruit. Want hoewel ouders het belangrijk vinden dat het toetje gezond is (60 procent), serveert slechts 17 procent regelmatig fruit als (onderdeel van het) toetje.
Hoewel ouders er aardig in slagen hun grut gezond te laten eten, wordt dit als een pittige opgave ervaren. Ruim de helft van de ouders zegt het moeilijk te vinden hun kinderen iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te laten eten. Hoe ze het dan toch voor elkaar boksen? Volgens Nederlandse ouders is eten fun maken de beste aanpak. Met straf dreigen (2,6 procent) of kwaad worden (5,8 procent) is uit; ouders van nu gooien het over de positieve boeg. De top 3 uit hun trukendoos: kinderen belonen voor het opeten van gezonde kost (34 procent), het aloude 'lepelals-vliegtuigtrucje' (18 procent) en het leuk presenteren van eten in de vorm van bijvoorbeeld een gezichtje of vormpje (12 procent).
Voor 1 op de 3 ouders is het klaarmaken van vers fruit zo'n drempel,dat zij kiezen voor een makkelijker alternatief. Ruim een kwart zwicht voor koek, snoep of zoutjes als snack voor de kinderen. Dit terwijl de meerderheid van de ouders vers fruit als gemakkelijk tussendoortje voor hun kroost ziet (90 procent). Ook geeft meer dan twee derde aan dat het klaarmaken van vers fruit hen weinig moeite kost. Na de banaan (95 procent) staat de aardbei (84 procent) op de tweede plaats in Aanhoudingen valsemunterij de top 10 van gemakkelijk klaar te maken fruit. Met de framboos (67 procent) op de vijfde en de braam (63 procent) op de zevende plaats scoort zomerfruit goed op 'klaarmaakgemak'. "Deze resultaten laten zien dat ouders wel degelijk weten dat fruit niet alleen een gezonde, maar ook een gemakkelijke traktatie is" aldus Silvia van den Aardweg, senior projectleider bij GroentenFruit Bureau.