27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Vechtend Roda verliest thuis weer

Kerkraadse ploeg moet zaterdag winnen van Go Ahead Eagles; 'concurrent' NEC ontmoet landskampioen Ajax
Wil Wagenvoort
Een vechtend Roda JC heeft thuis weer verloren, dit keer met 1-2. FC Groningen maakte in de tweede helft het verschil. Omdat ook NEC verloor, valt de beslissing over rechtstreekse degradatie in het laatste duel van dit seizoen. Roda moet aanstaande zaterdag winnen tegen Go Ahead Eagles in Deventer en Ajax dient thuis NEC te verslaan.
Coach Jon Dahl Tomasson van Roda JC Kerkrade begon de wedstrijd tegen FC Groningen met een sterk gewijzigd basiselftal, ten opzichte van het vorige thuisduel. Zo moesten Anouar Kali, Henk Dijkhuizen en Mitchel Paulissen op de bank plaatsnemen. Voor hen in de plaats stonden Bart Biemans, Marc Höcher en Davy de Beule op het veld. Met Krisztián Németh achter spits Berry Powel werden meteen de aanvallende bedoelingen duidelijk.Het openingsoffensief leidde al in de derde minuut tot resultaat,al werd de voorzet van Timo Letschert door de Groningen-speler Hans Hateboer in eigen doel gewerkt: 1-0.In het vervolg van de eerste helft zagen de 15.617 toeschouwers een veel sterkere thuisploeg. In het eerste half uur stompte de doelman van de noorderlingen, Marco Bizot, nog een gevaarlijke bal uit een vrije trap van Marc Höcher weg, maar voor de rest bleven uitgelezen kansen echter uit.In het laatste kwartier kreeg de thuisploeg een zetje in de rug door de twaalfde man – de fans – waarbij de naam van de onverzettelijke publiekslieveling Timo Letschert het meest werd gescandeerd. In de 38ste minuut was FC Groningen dicht bij de gelijkmaker. De doelpoging, van afstand, door Filip Kostic werd echter knap onschadelijk gemaakt door doelman Filip Kurto van Roda JC. In de resterende minuten van het eerste bedrijf drongen beide ploegen niet meer echt aan.
Een hard werkend Roda JC ging in de tweede helft meteen op zoek naar de tweede treffer, maar kreeg in de 54ste minuut de kous op de kop. Het was Richairo Zivkovic die Kurto in de korte hoek verschalkte: 1-1. In de wetenschap dat FC Twente op voorsprong stond, namen de aanmoedigingen van het publiek toe,maar sloeg de vonk niet echt over. Integendeel. Door een snelle counter wist de vrijgelaten Filip Kostic 1-2 aan te tekenen.
De trainer van Roda JC greep daarop in en wisselde De Beule en Németh voor respectievelijk Anouar Kali en Frank Demouge. In de 70 ste minuut ging de vlam in de pan.Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld kreeg terecht rood, na het omver kegelen van invaller Kali. Met nog een paar gele kaarten moest scheidsrechter Richard Liesveld het sportieve duel weer op het juiste spoor brengen. Met 11 tegen 10 had Roda JC weliswaar een man meer, maar werd die situatie niet meteen uitgebuit. Vandaar dat Jon verdediger Biemans wisselde voor de aanvallend ingestelde Mitchel Paulissen.
Ondertussen was er hoogspanning langs de kant, waar het medisch team van de thuisploeg spits Berry Powel moest behandelen. Jon wees tegelijkertijd de vierde official op het alsmaar tijd rekken van de Groningers. Terwijl de tijd verstreek,waren er nog wel doelpogingen van de Kerkradenaren, maar echt in de problemen kwam doelman Bizot niet.86ste minuut, 87ste minuut… corner… de kopbal gaat naast. 89ste minuut…schot van Berry Powel gaat over. FC Groningen weet weer het spel te ontregelen.Dan…minimaal 5 minuten extra speeltijd in de wetenschap dat 2 keer moet worden gescoord. De thuisploeg dringt steeds minder aan en een speler van Groningen krijgt kramp. Zo gaat het duel als een nachtkaars uit.