27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Het verhaal van een gelovige Maasbrachter rapper

Michaël Gabriël maakt liedjes over zijn geloof
Deborah Parren
MAASBRACHT - Rapper Michaël Gabriël uit Maasbracht heeft met zanger Chesron Sminia onlangs het nummer ‘Goudkoorts’ en de bijbehorende clip uitgebracht. Deze rap is niet zomaar een rap. Het nummer staat in het teken van religie. De 21-jarige Michaël heeft op jonge leeftijd namelijk besloten om bewust met het geloof om te gaan. Maasgouw Gezien sprak de jonge gospelrapper over zijn geloof, zijn liefde voor muziek en zijn carričre.
Michaël Gabriël is geboren en getogen in Maasbracht. Hij groeide op in een gelovig gezin. Zijn jeugdjaren werden gekenmerkt door pesterijen op school. “Als kind had ik hele andere fantasieën dan mijn leeftijdsgenoten”, begint de Maasbrachtenaar. “In groep 1 en 2 had ik nog geen last van pesterijen, maar in groep 3 begon het. Ik werd fysiek en mentaal geraakt.” Uiteindelijk besloten hij en zijn ouders in groep 6 dat hij beter naar een andere school kon gaan. Op de havo merkte Michaël dat sommige vakken hem niet zoveel boeide. Hij is vervolgens naar het mbo gegaan. Nu is hij tweedejaarsstudent van de hbo-opleiding Communicatie International Event, Music & Entertainment in Tilburg.
In zijn leven kwamen twee gebeurtenissen op zijn pad die hem tot zijn geloofsovertuiging brachten. “Mijn opa was een man die oprecht liefde voor God had”, vertelt Michael. “Toen ik dertien jaar was, werd hij ernstig ziek. Hij kreeg een beroerte en kon niet meer eten en drinken. De artsen gaven hem nog drie dagen. Uiteindelijk is mijn opa na negen dagen overleden. Ik ben ervan overtuigd dat iets hem kracht heeft gegeven.” Een andere gebeurtenis op 6-jarige leeftijd gebeurde volgens Michaël ook dankzij God. Als kind had hij last van eczeem. Michaël: “Ik weet nog dat mijn ouders en ik talloze bezoeken aflegden aan dokters, het ziekenhuis en specialisten. Geen zalfje of behandeling hielp. Als laatste redmiddel besloten mijn ouders om intensief te gaan bidden.” Op een avond gebeurde er iets wonderbaarlijks. “Ik rende naar mijn moeder en riep dat mijn benen weer ‘glad’ waren. De eczeem was verdwenen.” Dit gaf voor hem de overtuiging dat God een belangrijke rol speelt in zijn leven. Op zijn vijftiende heeft hij zich vervolgens laten dopen.
Op jonge leeftijd wist hij het zeker: hij wil later boekenschrijver worden. Hij schreef zelfs een eigen boek. “Niet verkeerd voor een jonge jongen”, oordeelt Michaël zelf. Daar is de passie voor schrijven volgens hem ontstaan. “Rond mijn dertiende begon ik met rapteksten schrijven. Toen ik veertien jaar was, kwam daar het geloof bij.” De eerste rapteksten typeert Michaël als een soort ‘opschepverhalen’. Toen hij gelovig was, begon hij liedjes te schrijven die over bewustzijn ging. “Zo werden mijn liedjes persoonlijker en diepzinniger.” Via internet leerde hij andere gelovige jongens kennen met wie hij zijn passie voor christelijke muziek kon delen. Nu worden zijn nummers (van o.a. De Rechtstaat, rapgroep met zanger Chesron Sminia, red.) gekenmerkt als twee verschillende genres: gospelmuziek en dancemuziek. “Ik vind het tof om een boodschap in muziek te verwerken. Bovendien is dancemuziek nu op z’n hoogtepunt.” Hij merkt dat gospel in Amerika meer geaccepteerd wordt. “In Nederland zetten mensen zich af voor dit genre. Nederlanders hebben een beperkt beeld van de kerk. Daardoor is er minder ruimte voor christelijke muziek.” Michaël maakt zich echter hard voor dit muziekgenre en geeft workshops op scholen over schrijven en rappen. Vorig jaar organiseerde hij een gospelfeest in Poppodium 013 in Tilburg. Hier kwamen ongeveer 175 mensen op af. Maar Michaël is van mening dat het lastig is om luisteraars te binden. Desondanks zijn er zo’n acht rapacts actief in de gospelmuziek. “De Rechtstaat onderscheidt zich door de rap gecombineerd met dancemuziek. Dat maakt het uniek.”
In 2007 bracht de Maasbrachter gospelrapper zijn eerste christelijk liedje uit: ‘Licht en duister’. “Dit nam ik op bij en samen met een jongen uit Friesland die een label had”, vult Michaël aan. Twee jaar later lanceerde hij zijn eerste officiële single ‘Mijn fotoalbum’. In 2012 richtte hij de rapgroep ‘De Rechtstaat’ met zanger Chesron Sminia op. Het duo heeft al bij grotere organisaties opgetreden. “Wij doen niet alleen christelijke nummers, maar onze boodschap sluit wel altijd aan bij onze christelijke normen en waarden”, benadrukt hij. Ze bieden al een avondvullend programma. “Er wordt super goed gereageerd op onze optredens. Vooral de manier van presentatie en stijl wordt geprezen. Ik merk dat er best een potentiële doelgroep is voor onze muziek.” Zijn droom is om op grote podia te staan, zoals Pinkpop en Lowlands. Maar De Rechtstaat is vanaf begin dit jaar vooral druk bezig met optredens en het promoten van hun nieuwe EP ‘Goudkoorts’. Sinds kort staat hun eerste videoclip online. “Buurjongen Rik is met idee van de videoclip gekomen. Hij verzon aan de hand van de titel dat wij koning Midas moesten uitbeelden. Deze koning staat bekend om zijn aanrakingen die dingen in goud veranderen. In eerste instantie werd het idee afgestreept, maar ik zag er wel heil in.” Uiteindelijk werd het idee uitgevoerd en werden Michaël en Chesron in het goud gedompeld. “Deze gouden outfits dragen we nu zelfs bij optredens.” Het duo is op dit moment bezig met een eigen album. “Mijn solo EP komt begin 2015 uit”, aldus Michaël. “Verder hebben we nog een klein project. We hebben vijf liedjes gemaakt met gastartiesten die zijn ontstaan op creatieve avonden. Een andere project is van Chesron.” Het is duidelijk dat de gospelrapper groot wil worden waarbij hij de grotere radiostations uitdaagt om het muziekgenre te draaien. “We timmeren hard aan de weg, maar af en toe moeten we op spijkers letten. We zijn er op dit moment namelijk behoorlijk op aan het rammen met onze hamertjes.”
Bekijk de videoclip op gezien.nl/maasgouw.