27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

HonderdprocentHeerlen kansrijke kweekvijver voor creatief talent

HEERLEN
Al vele jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben de weg gevonden naar HonderdprocentHeerlen. De aanwas groeit en nu stomen ook vier startende ondernemers zich klaar voor hun eerste presentatie, op dinsdag 15 april in de Nieuwe Nor. HonderdprocentHeerlen is een kweekvijver voor creatief talent, dat inmiddels successen begint te boeken. Er komen opdrachten binnen van particulieren en vanuit de zakenwereld, tot Jan Smeets van Buro Pinkpop aan toe. Hoog tijd voor een bezoekje!
Als je er alleen over leest, lijkt Honderdprocent Heerlen een regulier leer-werk bedrijf. Er zijn maximaal 6 leer-werk plekken en vier structurele plaatsen voor starters, die allemaal hun creaties tentoonstellen in de bijgelegen winkel aan de Geleenstraat. De plekken worden ingekocht door het jongerenloket en ingevuld door jongeren met een uitkering of Wajong. Een Leer-werk traject duurt maximaal 6 maanden. Daarna stromen de deelnemers uit naar school, werk, beschermde werkplek etc.
Als je echter verder kijkt dan het atelier en vooral als je met de bevlogen eigenaresse Carola van Iersel praat, komt de ware boodschap achter HonderdprocentHeerlen naar voren. "Mensen komen hier met een doel. Hoe bouw ik structuur in het leven, hoe krijg ik kracht terug? Of ze zijn starter binnen de creatieve maakindustrie. Hoe kom je er dan achter of iemand dat product wil hebben? Slaat het aan bij het grote publiek? En vaak weet je niet waar je moet beginnen.
Veel van de jongeren binnen het traject verdwalen in hun eigen hoofd. honderdprocentHeerlen heeft een diagnostische functie om te weten te komen wat iemand kan. En dat gebeurt in een veilige omgeving waar je jezelf kan zijn. Waar je anderen ontmoet en waarin je in je eigen tempo erachter komt wat je wil. Het motto 'ontmoeten' vervult een tweeledige functie. Mensen leren elkaar kennen en leren ook om iets niet te moeten doen. De winkel is ervoor om de jongeren te laten groeien in zelfvertrouwen."
Carola van Iersel heeft een voorliefde voor Heerlen. Als voormalig gemeenteambtenaar kent ze de stad als geen ander. "Het duurste stukje Heerlen; het Schelmenhofje in het centrum, is in samenwerkingsverband met gemeente en kunstenaars versierd met een muurschildering. Die fysieke en mentale ruimte is er in Heerlen.Vroeger was hier veel maakindustrie. In dit pand zat bijvoorbeeld een wagenmakerij. Ik mis die creatieve maakindustrie, die productontwikkeling in het huidige Heerlen. Deze tijd is niet meer te vergelijken met jaren terug. Grondstoffen raken op, mensen zijn zich meer bewust van het milieu. Wat ik bij de jeugd merk, is dat we het gevoel met materie kwijt aan het raken zijn. Jongeren weten niet meer hoe je een knoop aanzet of hoe een stof tot stand komt. Heel veel kennis gaat verloren. Ook het straatbeeld is eenheidsworst geworden. In elke winkelstraat zie je dezelfde winkels met dezelfde producten.Wij zetten ons af en laten mensen weer in contact komen met echte materie."
Upcycling is daarom aan de orde van de dag bij HonderdprocentHeerlen. Van oude postzakken en stoffen tot fietsen vliegtuigbanden; alles krijgt een nieuw leven als het onder handen is genomen door de talenten in Heerlen."Wat mensen op prijs stellen, is dat ze invloed hebben op hun eigen product. De klant kan, tot op zekere hoogte, meebepalen over de maat, stof en kleur van een product".
Steeds vaker krijgt honderdprocentHeerlen opdrachten binnen, bijvoorbeeld op maat gemaakte jurken of sieraden. Voor de editie van 2014 heeft het bedrijf voor het eerst een samenwerking opgezet met Buro Pinkpop. Zij hoorden van het initiatief en wilden samenwerken. Tijdens alle festivaldagen van Pinkpop zijn de mensen van HonderdprocentHeerlen te vinden op de Kalmaanlaan.
Carola: "We kregen van Pinkpop het verzoek om iets origineels te doen met de grote zeilen en banners die vorig jaar op het terrein hingen.Via de zeilen krijgen festivalbezoekers allerlei info, zoals routebeschrijvingen, timetables enzovoorts. Daar kunnen we wel wat mee, dachten we meteen.Snel kwam het idee om er toilettassen, beursjes, sleutelhangers, vlaggetjes en tassen in allerlei formaten van te maken." Op de foto enkele resultaten van creatieve arbeid. Alle producten zijn stuk voor stuk uniek en worden alleen tijdens Pinkpop verkocht.
Voor het eerst geven de vier starters van HonderdprocentHeerlen een presentatie van hun creatieve uitspattingen. Dat gebeurt in het café van de Nieuwe Nor op dinsdag 15 april om 20 uur, gratis toegang. Voor de startende ondernemers Rogier Nilwik (Nilwik), Floor Noten (Bynuts), Michelle Repkes (This is Mi) en Freya Vaes is het spannend, maar ook een heel mooie kans om meer van zichzelf te laten zien.Floor Noten is onlangs moeder geworden, maar denkt er niet aan om dit te laten schieten. "Ik ben als mens gegroeid bij HonderdprocentHeerlen. Hier mag je fouten maken en op een heel opbouwende manier leren daarvan. We hebben creatieve vrijheid en krijgen geweldige begeleiding daarbij. Daardoor zie je mensen groeien en bloeien."
Carola: "Waar het Heerlen aan ontbreekt is trots. Het feit dat het jongerenloket deze leerwerk projecten inkoopt, zegt iets. Daar kan menige stad iets van leren.Maar wij schreeuwen dat niet van de daken. Daar mogen we best wel wat trotser op zijn. Er gebeurt heel veel waar deze stad trots op mag zijn."
Jennifer kreeg na haar opleiding een burn out. Ze kwam een half jaar thuis te zitten en kwam in een neerwaartse spiraal. "Ik wist het niet meer. Via mijn moeder kwam ik terecht bij het jongerenloket. Ik ben redelijk creatief en ze dachten dat dit wel bij me zou passen.Ik verwaarloosde mezelf en niks maakte me wat uit. Hier leerde ik dat ik er mag zijn. Ik zal ook zeker blijven terugkomen hier. Ik was een grijs muisje, maar ik heb nu geleerd dat ik trots op mezelf mag zijn.
Starter Freya Vaes is o.a.bezig met haar tassen gemaakt van wol en zijde, met water en zeep aan elkaar gemaakt. Ze zou het traject iedereen aanraden. "Ik zie dat iedereen hier groeit. Ik werk met mensen samen die allemaal aan zichzelf werken en groeien.." HonderdprocentHeerlen heeft me anders naar het leven laten kijken.
Danny Vanhoudt