27 maart 2014 - 23 oktober 2019: 93678 bladzijden, 745013 artikelen

Scheidsrechters Mijnstreek vieren 90-jarig jubileum

REGIO
Scheidsrechter zijn op de Nederlandse voetbalvelden is niet altijd de leukste hobby. In het recente verleden is er steeds meer agressie op het veld tegenover de leidsman gekomen. Toch zijn er wekelijks ruim 5500 scheidsrechters actief op de voetbalvelden. Zij leiden jeugden seniorenwedstrijden. Wat zouden de voetbalclubs en spelers zijn zonder goede leiding? Spelleider, intermediair, begeleider, vraagbaak en handhaver van afgesproken regels, dát is de moderne scheidsrechter.
De moderne scheidsrechter beschikt over een goede conditie, spelregelkennis, maar wat nog veel belangrijker is vandaag de dag: hij moet sociaal en meegaand en zeker goed in situationeel leidinggeven zijn. Daaraan herken je de man in het zwart. Tegenwoordig, met alle moderne hulpmiddelen en de televisie heeft de scheidsrechter in het amateurvoetbal het veel lastiger. Hij beschikt niet over deze hulpmiddelen, maar moet altijd in een fractie van een seconde beslissen. Daarbij is de invloed van het publiek ook niet te onderschatten. Vaak is de emotie veel hoger dan de ratio.Iedereen is scheidsrechter tegenwoordig, ook al beschikt men niet over de parate kennis. Dat maakt het vak van scheidsrechter ook zo lastig,maar tegelijkertijd ook erg interessant.
Scheidsrechters zijn verenigd in een belangenorganisatie, de Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters (COVS). In het werkgebied Zuid II van de KNVB zijn 8 lokale COVS groepen actief. De oudste daarvan is COVS De Mijnstreek. Opgericht werd zij in april 1924. De Mijnstreek is een begrip in de Nederlandse scheidsrechterswereld. Zo heeft zij in haar verleden diverse arbiters met naam in het Nederlandse prof- en amateurvoetbal in haar gelederen gehad (o.a. wijlen Theo Boosten,Piet van Bree,Fred Lucaasen en Jo Evers zijn enkele bekende namen binnen). De vereniging herbergt ook een van de oudste leden binnen de COVS, Jeff van Eijk. Hij is al 59 jaar lid van de verenging en de COVS.
Vandaag de dag heeft de vereniging nog steeds diverse leden die wekelijks meedraaien in de top van het amateurvoetbal. Daarnaast heeft de vereniging ook weer een lid (Pascal Peters) in haar gelederen,dat nu is doorgedrongen tot de nationale top. Hij maakt deel uit van het talententraject betaald voetbal en is, als alles volgens plan verloopt, over 2 jaar op vrijdag, zaterdag of zondag te bewonderen op de TV. Maar het grootste deel van de leden is wekelijks actief in het amateurvoetbal in de 1e tot en met de 6e klasse, voor iedereen overigens met veel plezier.
90 jaar kan niet zonder slag of stoot voorbijgaan. Daarom heeft het bestuur van COVS de Mijnstreek een jubileumcommissie in het leven geroepen,die een groots jubileum-programma heeft opgezet.
Zaterdag 5 april is er ’s middag vanaf 15.00 tot 17.00 uur een reünie voor oud leden. Onder het genot van koffie en vla kunnen daar oude herinneringen worden opgehaald. Tussen 18.00 en 19.30 uur is er een receptie,gevolgd door een feestavond met loterij.Deze activiteiten vinden allemaal plaats in het partycentrum Amicitia,markt 9 - 10 in Hoensbroek.
Daarnaast verzorgt eredivisie scheidsrechter Ed Janssen op dinsdag 15 april van 19.30 tot 21.30 uur een lezing over zijn vak in het verenigingslokaal van COVS de Mijnstreek, op sportpark Imstenrade in Heerlen.
Voor zowel de jubileumviering als de lezing is aanmelden verplicht. Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat van COVS De Mijnstreek: marteike@ziggo.nl of www.demijnstreek.tk of telefonisch 045-5612588.