27 maart 2014 - 18 september 2019: 92891 bladzijden, 738509 artikelen

Roda JC loopt in het countermes van RKC; slotfase bedenkelijk

KERKRADE
De 0-1 nederlaag tegen counterploeg RKC Waalwijk komt aan als een mokerslag in Kerkrade. Maar de slotfase was veelbetekenend…
Roda JC Kerkrade begon de wedstrijd tegen RKC Waalwijk ogenschijnlijk beter, maar de aanvalsgolven ebden vrij snel weg. De tegenstander bleef ondertussen rustig op de counter loeren en mogelijkheden kwamen er voor RKC vervolgens vanzelf. Nadat eerder keeper Filip Kurto al had ingegrepen, was het in de 22e minuut wél raak. Uitblinker Romeo Castelen rondde zijn knappe actie uitstekend af: 0-1. Dit tot schrik van het grootste deel van de 15.734 toeschouwers.
De Kerkradenaren mochten vervolgens weer het spel dicteren, maar brachten de grabbelende doelman Arjan van Dijk van de Waalwijkers in het eerste half uur van het duel niet echt in de problemen.Ondanks de omzettingen van coach Jon Dahl Tomasson – door de terugkeer van diverse spelers – moet de ploeg nog ‘stappen maken’,zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Richting slotfase kregen de geel-zwarten wel nog kansen op de gelijkmaker.In de 38ste minuut schampte een sterke kopbal van Berry Powel de bovenkant van de lat en luttele minuten later werd een inzet van Guus Hupperts geblokt. In de blessuretijd ging een bal net voorlangs. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven, maar de thee werd tijdens de pauze met een bittere bijsmaak gedronken.
In de eerste tien minuten van de tweede helft waren de gastheren verschillende keren heel Je ziet geen bal op de blindentribune dreigend in de buurt van het doel van de tegenstander. Met name de vrije trap en daaropvolgende corner van de teruggekeerde aanvoerder Mark Jan Fledderus boden de voorwaartsen uitstekende mogelijkheden, die echter niet werden benut.Daarnaast stompte sluitpost Arjan van Dijk een paar keer de bal net op tijd weg. In de 58ste minuut bracht Guus Hupperts de nummer 14 Mitchell Donald uitstekend in stelling, maar die bracht (weer eens) een grote kans om zeep. Twee minuten later had Guy Ramos de kans op gelijkmaker, maar de bal werd net corner getikt. RKC Waalwijk wankelde. Als extra aanvallend drukmiddel wisselde coach Jon vervolgens Donald voor de van een blessure herstelde spits Krisztiiàn Neméth.
RKC bleef met kunst en vliegwerk overeind en loerde op de counter. Die moest dan weer onschadelijk worden gemaakt, dat gepaard ging met bijvoorbeeld een gele kaart voor Henk Dijkhuizen. Roda bleef de aanval zoeken, kreeg dotten van kansen maar die dekselse grabbelaar Van Dijk hield zijn doel op onorthodoxe wijze schoon. Zo tikte de tijd weg. In de 74ste minuut wisselde Jon de middenvelder Arnaud Djoum Sutchuin voor Roly Bonevacia. “Een gouden wissel”,klonk het spottend op de perstribune. Hoe dan ook… in de 80ste minuut had – weer door een counter – Romeo Castelen de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen,maar liet dat na.De derde en laatste wissel was vervolgens verdediger Henk Dijkhuizen voor de meer aanvallend ingestelde Mitchel Paulissen.
Castelen kreeg,nadat RKC weer een mogelijkheid had verprutst om 0-2 te scoren, zijn publiekswissel van coach Erwin Koeman.86ste minuut…terwijl het feest is in het tjokvolle uitvak, wordt het in andere delen van het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade steeds stiller. Balletje tikken,balletje breed.Ook de spelers verliezen de moed. Het tempo gaat omlaag.In de 90 ste minuut wordt het nog dramatischer als RKC 2 gouden mogelijkheden niet benut.Kortom… Roda is in de slotfase letterlijk in het voetbalmoeras gezakt.
Wil Wagenvoort Volgende thuiswedstrijd: Roda JC – AZ, zondag 6 april aanvang 16.30 uur.