27 maart 2014 - 11 december 2019: 94620 bladzijden, 752878 artikelen

Wijndrinker steeds jonger

ZUID-LIMBURG
Meer dan 75 procent van Nederlandse consumenten drinkt wel eens wijn.
Van deze groep koopt ruim 90 procent wel eens een of meerdere flessen wijn voor zichzelf, zo blijkt uit onderzoek van Trendbox en het Productschap Wijn.
Naast een groei van het gemiddelde wijngebruik per hoofd van de bevolking,blijkt de totale stijging van de wijnconsumptie verbonden met de gemiddelde leeftijd waarop mensen regelmatig wijn gaan drinken. “Lag dat voor de vijftigplussers in het onderzoek rond 35 jaar, bij de respondenten onder de 35 jaar ligt deze leeftijd rond 23 jaar”,zegt Goos Eilander van Trendbox.
Op basis hiervan kun je stellen dat wijn gedemocratiseerd is en een mogelijke oubollige of elitaire gevoelswaarde voorgoed is kwijtgeraakt. Het onderzoek laat zien dat vooral mannen tussen de 50 en 64 jaar behoorlijk regelmatige wijndrinkers zijn.Slijters en wijnspecialisten doen er dan ook goed aan extra aandacht te schenken aan deze doelgroep. De momenten waarop wijn gedronken wordt en voor welke ‘kleur’ gekozen wordt, blijken vooral afhankelijk van leeftijd en sekse.
In het algemeen is witte wijn populairder bij vrouwen terwijl mannen de voorkeur aan rood geven. Voor de 16- tot 24jarigen geldt echter dat wit bij zowel mannen als vrouwen populairder is.Wijn wordt veel gedronken bij het avondeten: slechts 18 procent zegt nooit wijn te schenken bij het avondeten. Voor 50 procent van de consumenten maakt het niet uit welke wijn bij het eten gedronken wordt, 'als de wijn maar lekker is'.