27 maart 2014 - 22 mei 2019: 90332 bladzijden, 718172 artikelen

Ladies’ Circle Helmond met glans door test

HELMOND
Dit weekend is het beklonken: Ladies’ Circle Helmond is een officiële afdeling van Ladies’ Circle Nederland. Twaalf Helmondse vrouwen steken sinds vorig jaar in clubverband de handen uit de mouwen voor goede doelen. “We doen meer dan sherry drinken en tennissen”, zegt bestuurslid Evelien de Graaff schertsend.
Ze noemen zich wel ladies, maar het zijn gewone Helmondse vrouwen, die vorig jaar Ladies’ Circle Helmond hebben opgericht. “De Ladies’ Circle is een serviceclub die draait om onderlinge vriendschap en zich inzet voor goede doelen”, vertelt Evelien de Graaff, secretaris van de club. “Niet alleen lokale maar ook landelijke goede doelen.”
Ladies’ Circle is ontstaan bij de vrouwen van de mannen van de Round Table, een netwerk- en liefdadigheidsorganisatie. “Die vrouwen vonden dat zij meer konden dan alleen sherry drinken en tennissen en dat geldt ook voor ons. De meesten van ons hebben een baan of zijn zelfstandig ondernemer.
We wilden meer betekenen voor de maatschappij en de handen uit de mouwen steken. Onze voorzitter Pascale Meulendijk kwam vorig jaar met het idee voor een Helmondse afdeling. Met ons erbij zijn er nu 76 Ladies’ Circles in Nederland.”
Je kan niet zomaar toetreden tot de Ladies’ Circles van Nederland. De Helmondse afdeling heeft zich anderhalf jaar moeten bewijzen als een stabiele club die in staat is iets van de grond te krijgen. “We hebben het allemaal druk en de koepelorganisatie wil wel zien dat je het serieus neemt. Ze hebben daar regels voor, want ze verbinden wel hun naam aan jouw activiteiten.”
Het landelijke goede doel waar de Nederlandse ‘circles’ zich voor hebben ingezet is de ziekte ALS. Daar hebben de Helmondse vrouwen zeven ton voor opgehaald. Het lokale hoofddoel is de Helmondse Stichting Achterstevoren van Emma (10) en Sofie (11), die wensen van zieke kinderen in vervulling willen laten gaan. “Met hen hebben we bijvoorbeeld voor zieke jongeren tussen de 12 en 18 jaar workshops gegeven en een kerstlunch georganiseerd. Met pasen zijn we met de kinderen van de downpoli van het Elkerliek eieren gaan zoek in de Warande. Maar we richten ons ook met service op andere doelen. Zo hebben we bijvoorbeeld koffie geschonken en goodiebags verzorgd voor een informatieavond over borstkanker in het Elkerliek. Verder hebben we meegeschoffeld in een eco-tuin tijdens NL Doet. De Nederlandse organisatie laat ons vrij in deze keuzes.”
Ladies’ Circle Helmond bestaat nu uit twaalf vrouwen. Het is begonnen met een kleine groep van vriendinnen. De vrouwen die erbij gezocht werden moesten elkaar wel aanvullen. “We zochten naar verschillende leeftijden, functies en capaciteiten. Zo is er een goed in evenementen, een in cijfermatig werk en een ander heeft weer een enorm netwerk.” Het toetreden tot de club gaat niet zomaar, zo is de maximale leeftijd 45 jaar. “We zoeken naar mensen die bij ons passen, want we zijn wel een vriendinnenclub. Over ladies die worden voorgedragen, wordt gestemd. Iedereen heeft daarbij veto-recht, dus de goedkeuring moet unaniem zijn. Het klikt erg goed tussen ons, we rouleren de commissies zodat je ook anderen op een andere manier leert kennen. Zo zien we nieuwe vriendschappen ontstaan.”
De Graaff hoopt dat de club uitgroeit tot rond de 15 leden, 20 maximaal. “Teveel vrouwen bij elkaar, dat is toch anders dan mannen. Die spreken zich meer uit en gaan dan verder. Dat kan bij vrouwen wel een anders zijn. Maar hoe dan ook: samen bereik je veel meer.”
Informatie: info@ladiescirclehelmond.nl.