27 maart 2014 - 22 mei 2019: 90332 bladzijden, 718172 artikelen

Zeilberg rooit het zelf

ZEILBERG
Zeilberg krijgt een opknapbeurt. De rawazzi bij de entree van SCC Den Draai in Zeilberg wordt weggewerkt en het dorpscentrum moet een plek worden met veel meer uitstraling. De klus gaat geklaard worden door de Zeilberg zelf; helemaal passend binnen het, door de gemeente Deurne zo gepromote, Deurne KOEK.
Het initiatief voor de opknapbeurt komt van de prinsengarde van CS De Pottenbakkers. De ontwikkeling van de plannen is ondergebracht bij EU Architecten, het bedrijf van de Zeilbergse Benny Munsters, en de financiering komt voor een groot deel uit de Zeilbergse gemeenschap. Door zelfwerkzaamheid kunnen de uitvoeringskosten bovendien zo laag mogelijk gehouden worden.
“Zoals het centrum van Zeilberg en zeker de omgeving van Den Draai er nu bij ligt, zou elke zichzelf respecterende dorpskern een doorn in het oog moeten zijn”, zegt medeinitiatiefnemer en oud-prins, Mario Wijnen. “Een groenstrook die deze naam niet zou mogen dragen, elk weekend een openbare fietsenstalling voor de stappende jeugd en vervolgens een aantal dagen een ‘asiel voor in de steek gelaten rijwielen’. Nee, het is bepaald geen visitekaartje en daar willen we wat aan doen!”
Wijnen staat hier niet alleen in; hij wordt gesteund door vier mede-initiatiefnemers en oudprinsen. “Vanwege de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaansfeest van Zeilberg in de zomer, hebben we het plan nog wat in de luwte gehouden, maar nu willen we er weer vol voor gaan. De voorbereidingen en het ontwerp zijn ondertussen een gepasseerd station en we weten ons gesteund door dorpsraad, gemeente, Bergopwaarts, Bond voor Ouderen en Den Draai. Benny Munsters heeft een schitterend ontwerp gemaakt, dat nu wacht op uitvoering.”
Daarmee komt het volgende station in zicht: de benodigde financiën rondkrijgen. Daartoe zijn al diverse fondsenverstrekkers benaderd, maar er zal ook een deel zelf opgebracht moeten worden. “En dan is er weer de connectie met de gemeenschap”, zegt Wijnen. “Op 9 november zal in Den Draai een dvd-box gepresenteerd worden waarop het geweldig geslaagde eeuwfeest staat vastgelegd. Die dvd-box zal daarna de markt op gaan, maar voordat dat gebeurt, zullen de eerste boxen geveild worden. Zie het als de eerste maatjes haring die jaarlijks Pipowagencamping in herfstsferen geveild worden. De opbrengst daarvan, die altijd geweldig is, gaat dan naar een goed doel. Dat zal in Zeilberg niet anders zijn: het opknappen van het centrum.
Mede-initiatiefnemer Wim Haazen heeft drie glazen schalen met betrekking tot het eeuwfeest van Zeilberg gemaakt. In overleg met Jan van Haandel, voorzitter van de Werkgroep Zeilberg 100, is besloten deze creaties te laten veilen. Ook deze opbrengst gaat naar de kas voor de opknapbeurt. Wijnen: “Wij willen alle Zeilbergse mensen, maar ook mensen van daarbuiten, oproepen om zondag 9 november naar Den Draai te komen en als het mogelijk is ook mee te doen met de veiling.” De drie glazen schalen hebben op het grondvlak de door Hannes ‘de Lat’ Manders getekende plattegrond van Zeilberg staan. De schalen zijn genummerd en hebben een certificaat. Wim Haazen heeft beloofd dat er niet meer schalen zullen volgen.
De opknapbeurt van het centrum van Zeialberg is meer dan alleen een herschikking of vervanging van het groen en het plaatsen van een aantal banken. “Nee, het wordt een plek waar geleefd kan worden. Mensen in Zeilberg moeten er ook actief bezig kunnen zijn. Zo komt er een gratis wifispot, wat zeker ook bij de jeugd geliefd is. Onze plannen worden ook door de Bond voor Ouderen onderschreven. Daar wordt ook een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Zie je het al voor je? Een lekkere zonnige voorjaarsdag, de ballen worden welgemikt richting de but geworpen en op een bankje zitten twee lieflijke omaatjes de dorpsnieuwtjes uit te wisselen… Je zou er toch een schilderijtje van kunnen maken.”