27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

The Story of Anne Frank

HBN concert
HAELEN - Tijdens het HBN concert van zondag 6 april speelt harmonie Philomena een nieuw muziekwerk wat, voor zover de harmonie bekend, in Limburg nog niet is uitgevoerd, namelijk The Story of Anne Frank van componist Otto M. Schwarz.
Anne Frank was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat op 15-jarige leeftijd slachtoffer werd van de Holocaust, de genocide die de nazi’s begingen. In 1934, nadat Hitler de macht had gekregen, vluchtte het gezin Frank van Duitsland naar Nederland, en toen de Duitse troepen Nederland hadden bezet, dook de familie onder in een achterhuis in Amsterdam.
Hier begon Anne aan het dagboek dat tot op de dag van vandaag geldt als een historisch document van die periode. Op 4 augustus 1944 bleek het gezin verraden te zijn en werden alle gezinsleden gearresteerd. Een maand later volgde vanuit Kamp Westerbork de deportatie naar Auschwitz. In maart 1945 stierf Anne Frank aan tyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
De componist zag het als een belangrijke opgave zich bezig te houden met het leven van Anne Frank. Hij had toen hij het werk schreef twee dochters van rond dezelfde leeftijd en zijn vader is geboren in hetzelfde jaar als Anne.
Het is van groot belang dat we nooit vergeten hoe politiek en rassenhaat doordrongen tot het leven van een onschuldig meisje. In een tijdperk waarin door sommigen het bestaan van vernietigingskampen wordt ontkend, oude ‘helden’ worden vereerd en racisme opnieuw in opmars is, kunnen er niet genoeg werken zijn die ons herinneren aan wat er is gebeurd.
Anne Frank was een meisje als alle andere meisjes uit die tijd, met dezelfde zorgen, angsten, dromen en wensen. Zij stierf omdat ze deel uitmaakte van een ras waarvan werd gezegd dat het niet in het systeem paste.
Het gaat op deze plaats te ver om het werk verder te beschrijven, maar het neemt u mee vanaf een zorgeloze kindertijd, naar de oorlog, haar dood tot en met de publicatie van het dagboek met als afsluiting een waarschuwing van Anne Frank, geef het kwaad geen kans! Kortom, een zeer indrukwekkend muziekstuk, dat op 6 april in Limburg in première gaat.
Naast dit muziekwerk worden er natuurlijk nog veel meer werken uitgevoerd door harmonie Philomena, Muziekvereniging Nunhem en fanfare Excelsior uit Buggenum. Het HBN concert, met uiteraard vrije entree, begint om 14.30 uur in trefcentrum Aldenghoor.
Iedereen is van harte welkom.