27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Grandioze afsluiting groep Jong NL Grathem

Vervolgfilm The Deal
(Van onze correspondent) GRATHEM - Ruim vijf jaar geleden werd het liefl ijke Grathem opgeschrikt door een explosie. Het bleek de dramatische afl oop te zijn van een mislukte deal. Gaat er al een belletje rinkelen?
Vooruit, nog een aanwijzing. De leden van de bendes waren jong, schrikbarend jong. En zaten zeer tevreden met ouders en grootouders naar de gedane arbeid te kijken. Inderdaad. The Deal ging in premičre, een fi lmproject van de groep ‘De Hel Bitterbel’ van Jong NL uit Grathem. Nu is er het vervolg.
Na de aftiteling van The Deal was het stil. Die explosie, die bendeleden, hoe zou dat verder gaan? Vijf jaar hebben de kijkers, maar ook de makers, moeten wachten, maar nu is het zover. The Deal II schept duidelijkheid wat er na die fatale afl oop is gebeurd. Ditmaal is de fi lm het eindproject van diezelfde groep jongens van JongNL. Aan het eind van het schooljaar zit tien jaar samenzijn bij JongNL er op. Reden voor de leiding om een mooi afscheid te maken.
“Bij de start van deze groep waren ‘t kinderen 7 a 8 jaar oud”, vertelt Bart Peskens. Hij is met zijn 28 jaar een van de vijf stafleden van de groep. Nu, tien jaar later, zit ‘t er bijna op voor deze groep jongens. Voor de leiding aanleiding om de projecten van de afgelopen tien jaar te evalueren en te bekijken of er als afsluiting op een geslaagde activiteit kon worden teruggegrepen. “Tja”, lacht Bart, “dan komt de fi lm The Deal heel snel bovendrijven.”
Tijdens die eerste fi lm waren de kinderen rond de 12 jaar: twee bendes, die ruzie hebben om een mislukte deal. “Het was fantastisch om mee te maken”, vertelt Mike Evers (17 jaar). Mike was indertijd al trots op het resultaat en dat gevoel werd alleen maar sterker toen de mensen die de fi lm bekeken zo enthousiast reageerden. “Na zo hard werken aan de fi lm, was het toen wel wat afkicken toen we daarna weer gewonere programma-onderdelen gingen doen binnen Jong NL. We waren toch een beetje verwend geraakt”, vertelt Mike.
De leiding besloot te kijken of hun idee, een vervolg maken op The Deal bij de jongens zou aanslaan. Ze stelden de vraag heel open aan de groep: hoe zou het na de explosie verder zijn gegaan met die bendes? “De ideeën kwamen vanzelf. Al heel snel lag de ruwe verhaallijn klaar.
Voor ons was dat belangrijk, want wij wilden niet alles voorkauwen. Het moest echt uit de jongens komen”, legt Bart uit. Acteur Mike Evers vult aan: “We durfden ook erg creatief te zijn. Dat hebben we toch echt wel geleerd van het maken van die eerste fi lm. We konden sneller nadenken over hoe een scene verder kon.”
En de presentatie van The Deal 2? Daarvoor staat het Royal Theater in Roermond klaar. Tot plezier van alle jongens. Het werk rondom de fi lm is daarmee nog helemaal niet klaar. Er komt een heel ander werk bij kijken: “Promotie doen. Opeens houden we ons bezig met mensen trekken voor de voorstelling, kaartverkoop”, vertelt Mike.
Het klinkt als een grote roze wolk: een goed ontvangen eerste fi lm maken; geen dramatische ruzie binnen de groep; een vervolgfi lm maken en nog altijd lol hebben met elkaar. “Het is wel echt erg leuk om dit met deze groep jongens te hebben meegemaakt”, vertelt Mike. “Maar”, zo stelt hij, “het gaat allemaal niet zo makkelijk als het in de fi lm lijkt, hoor. Geduld is toch echt een onmisbare eigenschap. Want als de regisseur bij een moeilijke scene voor de achtste keer zegt dat de scene nog eens over moet….”
Op zondag 15 juni om 14.30 en om 17.00 uur is de fi lm in het Royal Theater in Roermond te zien. Voor de trailer en de kaartverkoop: www.thedeal2.nl