27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

HET VOCAAL GAAT NATIONAAL(5)

Het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) bereidt zich sinds het gewonnen kampioenschap van de Limburgse B-mannenkoren voor op de nationale kampioenschappen van 25 en 26 april in Zwolle. De crème de la crème van de Nederlandse mannenkoren strijdt dan om de hoogste eer. Op hoog verzoek doe ik verslag van de vocaalse wederwaardigheden op weg daarheen.
Opvallend is, dat ons mannenkoor de inbreng van vrouwelijk schoon node kan missen. Tel maar mee: Oksana Baljva voor de begeleiding op piano of orgel, Bernadette Ritzen als zangpedagoge en Désirée Verhoeven voor de ''uitstraling''. Daar ben ik wel blij mee.
Zangpedagoge Bernadette Ritzen zei onlangs nog sub rosa: "Van de vier vocaalse partijen brengen de bassen de meest homogene klank voort.'' Die pluim hebben we alvast binnen! En de moeilijke lacrimae (tranen) van Carl Orff, waar we inmiddels al enkele maanden stevig op studeren, zullen we volgens onze dirigent op de Zwolse grasmat ''uit het hoofd'' gaan zingen!
Logisch lijkt de vraag of die oudjes dat nog wel kunnen. Hiermee stuiten we op een hardnekkig misverstand. Menigeen denkt dat ''het Vocaal'' louter uit stokoude mennekes bestaat.Maar feitelijk tellen we naast 60-plussers ook veel niet-gepensioneerden. Er zijn zelfs dertigers en twennies bij.Dat idee van louter oudjes kan dus naar het rijk der fabeltjes worden verwezen. En ja hoor: ook onze ouderen beschikken over een nog werkend geheugen.
Tegen wie moeten we het dan in de Zwolse arena opnemen? Onze concurrenten stammen uit Zutphen, Rijssen, Doetinchem, Zoetermeer en Peel & Maas met daarnaast nog vier koninklijke mannenkoren uit Haarlem, Hengelo, Nijmegen en Dordrecht. Daaronder zijn minstens enkele doodgeverfde favorieten (o.a. uit Haarlem en Rijssen), die ons al gauw kunnen overklassen. Dus zullen we nog flink moeten ''buffelen'' om een medaille naar Gennep te kunnen meeslepen.
Mat Knapen