27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Hooft en Bijzaken

Hooft en Bijzaken is een column van journalist/tekstschrijver Patrick van ’t Hooft over kleine en iets grotere zaken in Peel en Maas.
De column verschijnt elke eerste en laatste week van de maand.
Het hoge woord is eruit: het CDA zal géén deel uitmaken van de willigers en de sponsoren coalitie in Peel en Maas. In Den Haag plegen ze zoiets een ‘politieke aardverschuiving’ te noemen, en een ontwikkeling die ‘louterend’ kan werken voor de aangeslagen christen-democraten.
De vraag is hoeveel verschil het hier bij óns uitmaakt. Zeker, het is even wennen, en de agrarische sector zal het jammer vinden. Maar verder? Gaat het roer om in Peel en Maas?
Raf Janssen (PvdA/GroenLinks) blijft gewoon op zijn post, Paul Sanders (VVD) waarschijnlijk ook. Lokaal Peel en Maas mag de andere twee wethouders te leveren. Voor de hand liggen de huidige fractievoorzitter Arno Janssen en Roland van Kessel, allebei met ruime ervaring als wethouder in Maasbree resp. Kessel. Gaat een Lokaal-wethouder de nieuwe zorgtaken van de gemeente heel anders aanpakken dan de vertrekkende Marlou Absil? Dacht het niet. Zal het beleid voor de sportverenigingen en de gemeenschapshuizen op de schop gaan nu Wim Hermans het veld ruimt? Lijkt me sterk.
In de lokale politiek zijn vooral goede bestuurders nodig met een open oog voor wat er leeft in de samenleving.
Prima dat er nieuw bloed in het gemeentebestuur komt. Maar een politieke aardverschuiving is het natuurlijk niet. Daar zit Peel en Maas ook helemaal niet op te wachten.
@patrickvthooft