27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

CDA Peel en Maas gepasseerd door Lokaal Peel en Maas

PEEL EN MAAS Vandaag, 27 maart, kwam het bericht dat Lokaal Peel en Maas geen coalitie wil vormen met CDA Peel en Maas. Het CDA is de grootste partij van de gemeente Peel en Maas. Bij het CDA slaat deze mededeling in als een bom.
Vivian Moonen, fractievoorzitter van CDA Peel en Maas: Wij zijn verbaasd en staan perplex. Bovenal vinden wij het ongees. Bas kend dat er op deze manier met de stem van 5.800 mensen van onze gemeente wordt omgegaan.
Zonder ook maar n inhoudelijk gesprek met elkaar te hebben gevoerd na de verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart bleef het CDA de grootste partij met een vertegenwoordiging van 34 procent van de stemmen. Het CDA werd gevolgd door Lokaal Peel en Maas met 31% van de stemmen. We eindigen als het ware met de meeste punten in de competitie, maar worden toe aan een gewoon genegeerd om mee te praten over het vervolg.
eel betalen kom dan naar Gesprek met emoties Tussen Lokaal Peel en Maas en het CDA heeft afgelopen zaterdag op verzoek van het CDA een gesprek plaatsgevonden. Dit gesprek is niet verder gekomen dan het uitspreken van emoties uit het verleden bij vertegenwoordigers van Lokaal Peel en Maas over de coalitievorming in 2009 n de constatering dat dit ver achter ons ligt. Het was op zijn minst fatsoenlijk geweest van Lokaal Peel en Maas om daarna ook met het CDA inhoudelijk verder te willen praten over de mogelijkheden van een coalitie.
Het is het CDA vooralsnog onduidelijk op basis van welke criteria Lokaal Peel en Maas hun beslissing heeft genomen. In het vanmorgen gepleegde telefoontje aan Vivian Moonen wilde lijsttrekker Rob Willems geen verdere toelichting geven. Voor dit moment is de reden van passeren daarom slechts gissen. Het CDA moet het persmoment hiervoor afwachten. Het kan in elk geval niet zijn op basis van inhoudelijk vastgelopen onderhandeling, want zover zijn is het CDA met Lokaal Peel en Maas nooit gekomen. De deur is aan de voorkant dichtgegooid. Dit doet volgens het CDA geen recht aan de democratie. In ieder geval staat vast dat Lokaal Peel en Maas eenderde van de kiezers van Peel en Maas aan de kant schuift.
Er komen zware taken aan voor de gemeente die vragen om professionaliteit en breed draagvlak. De keuze van Lokaal Peel en Maas is van beide geen voorbeeld.
Door deze stap van Lokaal Peel en Maas is het zeer waarschijnlijk dat het CDA Peel en Maas zonder inhoudelijk gesprek gepasseerd wordt en de stem van ruim 5.800 kiezers in de oppositie moet gaan laten horen.