27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Erkenning en durf, de oogst van Theater Werkplaats

Vragen waren er ook. Onder leiding van presentatrice Joes
voordat Kazoo in Heythuysen, MAASBREE - Voor de basis In Between in Panningen en van dit artikel mocht ik een interview bijwonen met Anneke Duijf, begeleidster.. nee ondersteunster van de deelnemers aan de ‘Ontwikkelings Theater Werkplaats’ (OTW) in Maasbree. De vragen kwamen van een studente van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Samen met haar collega-afstudeerders probeert ze de volgende vraag te beantwoorden: Hoe kunnen creatieve media een bijdrage leveren aan inclusie voor de deelnemers van de OTW? Het antwoord? Daar zullen we nog even op moeten wachten.
Hoewel ik al een paar maanden meekijk en –loop en er al zo’n 2500 woorden aan schoon heb gemaakt vallen er ook bij mij nog steeds nieuwe kwartjes. De belangrijkste viel gisteren tijdens het vragenuurtje met sie voor ondernemen”. Deze Anneke, toen ik besefte dat ik avond vindt plaats op 16 april Job, Tonny, Anneke en Bart steeds als begeleiders zag en beningen. U kunt zich opgeven stempelde. Hun rol blijkt echter meer in te houden door verder op de achtergrond te staan. Als ondersteuners gooien zij het balletje op, maar hoe leuk ze dat balletje zelf ook vinden, het is aan de deelnemers om deze te vangen of te laten vallen. Een in het begin lastige taak geeft Anneke toe; “We ondersteunen het proces van de ontwikkeling van de deelnemers door een stap terug te zetten. Ons doel is ze te stimuleren na te denken over wat ze willen en kunnen doen, dit alles zonder te leiden of te duwen, maar door het geven van mogelijkheden (de creatieve media waar de HAN studenten naar onderzoeken). Het is even wennen, maar het is wel een leuke en letterlijk inspirerende manier van werken.”
Inclusie is binnen de Theaterwerkplaats al voor een groot deel bereikt, nu worden kansen nog geboden, maar in de toekomst gaat dit hopenlijk vanzelf. De deelnemers ontplooien als individu, maar ook als groep vindt er ontwikkeling plaats. In de afgelopen weken is de Theaterwerkplaats meerdere malen naar buiten getreden om zich te presenteren en om deze nieuwe manier van theater maken een podium te geven. In de Hoeve Braamhorst in Baarlo kregen ze kans om een landelijke politicus, met een zichtbare beperking, kennis te laten maken met de Theaterwerkplaats en zijn werkwijze. Op de vraag “Wat is dan het verschil met een ‘gewone’ theatergroep?” gaf Samantha het indirecte maar scherpe antwoord: “Waarom moet inclusie eigenlijk tot stand gebracht worden? We zijn allemaal mensen, met of zonder beperking, zichtbare of onzichtbare beperking”. Ik vind het prachtig om te zien hoe de drempel langzaam lager wordt en de deelnemers, mensen, steeds meer initiatief nemen, binnen en buiten het Mafcentrum.
Er is altijd plek voor meer talent, ook als je jouw talent nog moet ontdekken ben je welkom bij de Theaterwerkplaats. Niets moet en alles mag. Dus heb jij ’s woensdags nog een gaatje vrij kom dan tussen 10.00 en 16.00 uur langs bij de theaterwerkplaats in het Mafcentrum. Dit hoeft niet iedere woensdag te zijn. Voor meer informatie of aanmelden kun je terecht bij Job Veeger via info@jobveeger. nl / 06-28724399. De theaterwerkplaats is onderdeel van het project ‘Kunst Verbind(e)t’ en verbonden aan het programma ‘Leven in het Dorp’.