27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen
Koorts
Zelden zullen de verwachtingen bij een eindtoernooi waar het Nederlands elftal aan deelneemt zo laag zijn geweest als voor het komende WK voetbal in Brazilië. Zo’n twee weken voor het WK van start gaat is er geen sprake van Oranjekoorts, eerder van zware onderkoeling, met lichte bevriezingsverschijnselen.Het is weer eens wat anders,want nederigheid en bescheidenheid zijn niet bepaald typisch Nederlandse deugden als het om voetbal gaat.
Deze plotselinge bescheidenheid staat in schril contrast met de talloze neringdoenden die commercieel een graantje mee willen pikken bij het WK,met als afschrikwekkend voorbeeld het juichpak van de alomtegenwoordige übernicht en zelfbenoemde ‘stylist van het Zuiden’Roy Donders,die samen met de inmiddels geheel uit botox opgetrokken en kwistig met voetbalclichés strooiende René Froger ons in een oranje huispak probeert te wurmen. In het uitventen van prullaria is Nederland wél nog altijd wereldtop.
Het ontbreken van Oranjekoorts heeft uiteraard te maken met de als matig beoordeelde selectie van het Nederlands elftal en het gegeven dat het vaderlandse clubvoetbal amechtig achter door gas- en olietycoons gesponsorde topclubs aanhobbelt en het in Europees verband nu ook al moet afleggen tegen clubs uit Luxemburg en Verweggistan.
En dan is er nog het, op zijn zachts gezegd, broze vertrouwen in onze bondscoach, mede dankzij de geinponems uit de kroeg van Voetbal International,die geen gelegenheid onbenut laten om Louis van Gaal af te breken. Goed, wanneer je de mediaoptredens van Louis in ogenschouw neemt, krijg ik ook af en toe de neiging om de man een pilletje onder de tong te leggen en hem in een vestje met de mouwen op de rug af te voeren naar een instelling naar keuze, om hem daar te laten behandelen voor een knoert van een Napoleon-complex (Louis: ‘Napoleon? Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom? Wat heeft die Napoleon van jou nou aan prijzen in de kast staan? Nou dan!’). Het imago van de bondscoach is inmiddels volledig los gezogen van de prestaties en de kwaliteiten van Van Gaal als trainer.
Denken dat Oranje ditmaal wél die felbegeerde wereldtitel mee naar huis neemt, getuigt van weinig realiteitszin, maar wie weet is dit elftal tot verrassingen in staat en overleven ‘we’de poulefase,hetgeen een niet onaardige prestatie zou zijn die de Oranjekoorts alsnog zou kunnen aanwakkeren. Aangezien opportunisme tot onze volksaard behoort,kunnen we desnoods nog altijd overgaan tot supporteren voor de Rode Duivels, want in België leeft het WK wél en is er een grenzeloos, bijna Hollands geloof in eigen kunnen.
Mocht Oranje vroegtijdig en roemloos ten onder gaan in Brazilië,dan hebben we een gigantisch probleem,omdat we onze voetbalhelden hoe dan ook en ter meerdere eer en glorie van onszelf willen fêteren.In het vieren van een feestje zijn we immers niet te kloppen. De festiviteiten zullen zich dan hoogstwaarschijnlijk dienen te beperken tot een rondvaart door Giethoorn. Knarf