27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Duivensport , roemrijk verleden maar een twijfelachtige toekomst

PARKSTAD Het is inmiddels nostalgie maar nog niet zo lang geleden was de duivensport een 'grote sport' in beide Limburgen. In heel wat achtertuinen was er druk vliegverkeer van en naar de duivenhokken. In de weekends zaten de duivenmelkers geduldig te wachten tot hun duiven terugkeerden van hun vaak verre reizen. In de plaatselijke café's troffen de liefhebbers zich achter een goed glas om over hun hobby te praten of om hun prestaties te evalueren. Maar die tijd lijkt voorgoed voorbij want het aantal duivenmelkers neemt in rap tempo af en nieuwelingen melden zich zelden. Dat zegt Peter Veugelers uit Nieuwstad, voorzitter van de jeugd- en beginnerszaken van de Limburgse bond van duivenliefhebbers.
"Het staat ronduit slecht met de aanwas van duivenliefhebbers. Er komt gewoonweg bijna geen jeugd meer bij. Ik denk dat we op dit moment in Limburg nog slechts 15 tot 20 jeugdleden (onder de 18 red.) hebben en dat zijn vaak nog jongelingen die de hobby met hun vader delen.Ik schat dat we over 3 tot 4 jaar misschien helemaal geen nieuwe jeugdleden meer kunnen inschrijven."
Hart en ziel Peter vindt het op zich niet vreemd dat de duivensport vrijwel geen nieuwkomers trekt. "Het is een sport die veel van iemand vergt: je moet het met hart en ziel doen, anders moet je er niet aan beginnen." Peter somt op: het schoonmaken van de hokken, het verzorgen van de duiven, het onderhoud van de hokken, het opbouwen van je expertise, het kost allemaal veel tijd.Vroeger was er voor de jeugd eigenlijk niet veel te doen. Je had op zondag het voetbal en de duiven, verder niets. Tegenwoordig zijn er zoveel andere dingen voor jongeren, bovendien moet je als duivenmelker altijd vroeg uit de veren en dat is tegenwoordig niet vanzelfsprekend."
Geld is geen motivatie Peter weet dat je voor het geld niet in de duivensport moet stappen, want het is slechts een heel klein select gezelschap dat aan de sport weet te verdienen. "In geld moet je je motivatie niet zoeken." Meer ziet Peter in een andere doelgroep, de mensen die met pensioen gaan. "Ik denk dat we meer op die groep moeten inzetten. Er zijn zat mensen die met de VUT gaan die op zoek zijn naar een leuke hobby.In denk dat we ons meer op die groep moeten gaan richten, anders zijn we een uitstervend ras."
De situatie in de duivensport mag zorgelijk zijn, er zijn nog steeds mensen die de duivensport,een prachtsport noemen. Een van hen is Frans Rutten uit Brunssum. Hij constateert ook dat duivenmelkers steeds zeldzamer worden, maar wil graag een lans breken voor 'zijn' liefhebberij. "
Frans kent ook de argumenten die zo vaak een barrière vormen voor mensen om aan het houden van duiven te beginnen.
"De jeugd heeft op vandaag andere afleidingen na school en werk en jammer helaas is er weinig plaats voor de duivensport. De sport is, wat mij betreft ten onrechte,onbekend bij de jeugd en ik weet zeker als er wat meer bekendheid aan gegeven wordt deze ook vele jeugdigen zal aanspreken.Ja het is een sport die de weekenden gespeeld wordt en een verzorging die dagelijks terugkomt maar als je er eenmaal aan begint is het ook een sport waar je moeilijk afscheid van kunt nemen gezien de liefhebbers die al vijftig en zestig jaar duiven houden.”
“Het is zo fascinerend omdat je met levende have bezig bent en die duifjes zonder problemen bij goed weer afstanden vliegen van honderd tot elfhonderd kilometer en steeds weer thuis op de hokken arriveren. Ongelooflijk en nog steeds onbegrijpelijk hoe ze dat kunnen."
Volgens Frans hoeft de investering om te beginnen geen drempel te zijn.
"Wat je nodig hebt als je met duiven houden wil beginnen is een tuin voor een hok te zetten, duiven en een constateersysteem dat de duiven aanmeldt als ze van de reis terugkeren. Nieuw aanschaffen is niet nodig want er wordt op internet veel aan duivenbenodigdheden aangeboden. Ook wat vrije tijd gaat erin zitten maar dat is bij iedere hobby zo en deze hobby is aan huis en andere gezinsleden kunnen meegenieten van je duiven."
Interesse in de duivensport, kijk op de website duivensport afdeling Limburg of op Postduivenvereniging Limburgia uit Brunssum.
Foto's Frans Rutten Tekst: Jeroen Janssen