27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

Blekkink eert veteranen

Brunssummer schrijft historische roman
Het eerste exemplaar van het boek Ontsnapt uit de kaken van de dood, de Krakatau-tragedie van auteur Rick Blekkink uit Brunssum is onlangs overhandigd aan de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen,luitenant-generaal der mariniers A.G. (Ton) van Ede.
Tijdens de uitreiking werd door de schrijver - zelf veteraan - benadrukt, dat twee grote groepen mensen uit de 19-de eeuw op deze wijze alsnog aandacht en waardering krijgen. Enerzijds de IndiŽ-veteranen, voor wie in die tijd hoofdzakelijk negatieve aandacht bestond. Anderzijds de talrijke slachtoffers die bij de verschrikkelijke vulkaanuitbarsting op het eiland Krakatau in 1883 om het leven kwamen of nooit meer zijn teruggevonden. Aan deze meer dan 40.000 doden en vermisten is het boek opgedragen. Reden voor de auteur om de helft van de netto schrijverswinst te doneren aan een aantal stichtingen waarvan het werkgebied in IndonesiŽ ligt.
Andreas Braam uit Hedel is een IndiŽ-veteraan die in 1887 na een 5 jarig dienstverband getraumatiseerd op weg is naar huis en in de stoomtrein terugkijkt op zijn leven.In dit op historische feiten gebaseerde boek wordt niet alleen de rampzalige vulkaanuitbarsting op het eiland Krakatau onder de aandacht van de lezer gebracht. Ook het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, de Nederlandse samenleving, de scheepvaart en vooral het koloniale leven in Nederlands-IndiŽ gedurende de tweede helft van de 19e eeuw worden ruimschoots besproken. Het is een ontroerend verhaal over vriendschap, liefde, religie, Tempo Doeloe en vooral het omgaan met angst. Het is een roman die het onweerstaanbare verlangen naar IndiŽ beschrijft en de gevolgen van keuzes die de hoofdpersoon maakt.Een jongeman die regelmatig met de dood te maken krijgt en zo van het leven leert houden.
ISBN: 9789402117295. Meer informatie: www.rickblekkink.nl.