27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

De manager

COLUMN
Ik had hem in eerste instantie zelf niet ontdekt. Ed maakte mij attent op de man. Hij viel op omdat hij zo nadrukkelijk naar de huizen in de buurt stond te kijken. Blijkbaar had deze man het ver geschopt. Hij had het zeker gebracht tot manager want dat was duidelijk te zien. Hij stond met zijn handen in zijn zakken rond te kijken terwijl andere, zijn medewerkers, aan het werken waren. Dat was trouwens ook te zien aan het smetteloze gele veiligheidshesje dat hij droeg. Het zag er uit als of het zo van de winkel was gekomen, de plooien van het vouwen zaten er nog in. De man zag er uit als iemand die best wel overweg zou kunnen met een hark of een schop. Blijkbaar had hij dat ook jaren gedaan aan de lichaamsbouw te zien maar nu was hij manager geworden, de schop en de hark ontgroeid. Hij moest er nu op toezien dat andere de schop en de hark behendig zouden hanteren. Soms zie je van dat soort managers in het wild. Mensen die jarenlang het werk hebben moeten doen en dan opeens, omdat de manager met pensioen gaat of van baan veranderd, zelf manager zijn geworden. Aan hun hele houding is te zien dat zij het nu voor het zeggen hebben. De puntjes zullen eens op de i gezet gaan worden. Zoals zij zelf jaren lang onder de ‘waardeloze’ manager hebben moeten werken zal nu afgelopen zijn. De wind gaat nu anders waaien! Reken maar!
Zo’n type stond dus, met de handen in de zakken, midden op de straat te kijken naar de huizen in de straat. Het werkwoord “meewerken” behoorde niet tot die man zijn woordenschat. Zijn vrouw zal wel tegen hem gezegd hebben: “Lewie, zèt miech neet veur sjöt bij de naobers want iech höb gezag totste chef bis gewoorde en zeker tien maan oonder diech höbs. De hoofs daan neet mie mèt de sjöp te werke, dao zien noe aandere veur. Dus zörg tot eus naobers diech neet mie mèt de sjöp zien want aanders geluive diech miech neet.” En al zo geschiede.
Het gele hesje wandelde nog vaak de straat op en af om de tijd kapot te krijgen. Je zult maar manager zijn en vijf uur niet kunnen vinden …
Jan Janssen Reageren: redactiemaastricht@aencmedia.nl