27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

‘We verkopen niet wat je zelf niet wil dragen’

MAASTRICHT
Sjak Planthof xhuizen omgeb
Verkoop van tweedehands spullen is van alle tijden. Kringloopwinkels profiteren momenteel echter van het feit dat consumenten in tijden van crisis zorgvuldiger met hun geld omspringen. Het hergebruik kan gezien worden als fenomeen van deze tijd. De Ster neemt de komende weken vijf ideële kringloopwinkels in Maastricht onder de loep. Waarin onderscheidt de ene winkel zich van de andere? De kringloopwinkel van Terre des Hommes aan de Dorpstraat in Heer opent de reeks.
Bij binnenkomst in de winkel aan de Dorpstraat is meteen zichtbaar: hier heerst properheid. Kleding hangt netjes gerangschikt in uitstalkasten. Zoals in alle 38 winkels van de landelijke organisatie van Terre des Hommes. De vestiging die in Maastricht in 2007 zijn deuren opende,was de 22e in de rij.
"Alle kleding die binnenkomt selecteren we heel secuur. Wat niet schoon is,gaat eerst in de wasmachine. Kapotte kleding herstellen we zelf of leggen we weg als er winkelhaken in zitten. Strijken doen we ook zelf." Aan het woord is Marianne Getz,één van de 40 vrijwilligers van Terre des Hommes in Maastricht. Met vier andere dames is ze deze maandagochtend druk in de weer met het op orde brengen van de winkel.
26 duple Het zijn overwegend vrouwen die de winkel in Heer bestieren, de meeste van hen hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.De afdeling Maastricht telt drie heren.
Gevraagd naar het onderscheid met andere kringloopwinkels roepen de dames eensgezind: "De kwaliteit. Dat horen we ook van klanten." En aan klanten geen gebrek, dagelijks komen er gemiddeld 50 klanten over de vloer, aldus de dames.
Kleding is de hoofdmoot van de tweedehands spullen die er aan de Dorpstraat woorden verkocht."Voor mannen,vrouwen en kinderen", aldus Getz. De collectie die constant wordt aangevuld met wat mensen binnenbrengen, wordt telkens aangepast aan het seizoen. "We krijgen zelfs spul binnen met het bonnetje er soms nog aan." Voor meubels heeft de winkel geen ruimte. "en electrische spullen verkopen we ook niet, omdat we geen garantie kunnen geven dat het nog goed is." In de als nieuw uitziende kasten staan wel servies, glaswerk en boeken.
Het zijn niet enkel mensen met een krappe beurs die bij Terre des Hommes binnenlopen,aldus Getz."Alle lagen van de bevolking komt hier.Jong en oud,rijk en arm." Getz weet dat ook veel mensen uit nood op dit soort winkels is aangewezen. "De stille armoede."
Handelaren weten de winkel ook te vinden. Getz: "Eén handelaar komt hier elke week.Hij geeft ons ook advies als we volgens hem bijvoorbeeld te laag met de prijs zitten. Maar dat doet hij alleen als het niet van zijn gading is",zegt ze lachend. "Bij merk-servies kijken we voor de prijs op internet."
Opvallend zijn de drie bruidsjurken die in de winkel hangen. "Van een winkel in Den Bosch kregen we er zes. Spiksplinternieuw,heel bijzonder. Drie ervan zijn al verkocht." Getz vertelt dat zoiets niet ongewoon is."Vaak krijgen we hele partijen nieuwe kleren van winkels die failliet zijn."
De opbrengst van de winkels van Terre des Hommes gaat naar projecten in ontwikkelingslanden. Momenteel loopt een project voor kinderen in Bolivia.
Er zijn ook grenzen aan wat de winkel in de Dorpstraat verkoopt. "We verkopen geen ondergoed, hoewel we die wel regelmatig in stapeltjes binnenkrijgen. Ook sokken doen we niet." Meer informatie: www.terredeshommes.nl