27 maart 2014 - 18 september 2019: 92891 bladzijden, 738509 artikelen

Feest der herkenning in de 1e 'chicklit' uit Maastricht

MAASTRICHT
Sjak Planthof
Iedere overeenkomst tussen personen uit het boek en mensen uit het echte leven in Maastricht berust op louter toeval. Het zou als bijsluiter kunnen dienen bij de chicklit 'Man o man'. Marcha de Groof uit Caberg debuteert bij de Utrechtse uitgeverij Zomer en Keuning met luchtige trendy literatuur voor de vrouw van nu. Het verhaal, over een jonge vrouw die werkt in een kinderdagverblijf en na een relatiebreuk de 'onmogelijke' liefde tegenkomt bij een knappe man, speelt zich af op herkenbare locaties in Maastricht.
AAAARRRGGHHH! Zo ongeveer reageert Sara als ze haar vriend in bed aantreft met een ander. Hoe haalt hij het in zijn hoofd! Ze wil zich het liefst op de bank verschansen, maar daar is vriendin Lea het niet mee eens. Ze sleept Sara mee naar een club, waar ze tot haar verrassing een leuke man ontmoet. De maandag erna krijgt ze de schrik van haar leven als de man met wie ze in de club flirtte, met zijn kind op de crèche verschijnt. Bedriegen dan alle mannen hun vrouw? Zie hier in een notedop de aanzet tot turbulente verwikkelingen in 'Man o man' de eerste chicklit van Maastrichtse bodem.
Voor de Maastrichtenaren die het 304 pagina's tellende boek ter hand nemen, zal het zojuist verschenen boek een feest der herkenning zijn. Het verhaal speelt zich af in Maastricht. Locaties als het Vrijthof, de Markt, het Bassin, het Stadspark, en het uitgaansleven komen allemaal voorbij in het met humor gelardeerde debuut van Marcha de Groof (24)."Het is wel gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar dan uitvergroot en met de nodige dosis droge humor en milde spot. Maastrichtenaren hoeven echter niet bang te zijn dat ze zich in personages zullen herkennen", aldus De Groof die zegt een liefhebber te zijn van typisch Britse humor.
Behalve herkenning staat haar debuut volgens De Groof ook heel dicht bij de gemiddelde vrouw. "Ik schets geen leven in het paradijs of op catwalk, maar een kinderdagverblijf als setting van een jonge moderne vrouw. Heel bereikbaar."
De Groof, geboren in Malberg, getogen in Caberg, schrijft al sinds haar kindertijd. "In groep vijf riep ik al dat ik schrijver wilde worden." Hele schriftjes pende ze vol met fantasieverhalen. Haar ouders, zus en vriendinnetjes waren haar gretige leespubliek. "Ik las ook heel graag,vooral mijn moeder stimuleerde dat."
Tijdens haar middelbare schooltijd op het Bonnefantencollege kwam het schrijven op een lager pitje te staan. Toen ze pedagogiek ging studeren aan Fontys Hogeschool in Sittard pakte ze de draad weer op. "Ik deed mee aan schrijf- en blogwedstrijden." Eén zo'n wedstrijd was voor de Groof het duwtje in de rug om de stap te maken naar het volbrengen van een echt boek. "Vier jaar geleden was ik begonnen aan een boek, maar dat bleef na mijn afstuderen onafgemaakt opgeslagen in mijn laptop zitten. Een schrijfwedstrijd bracht me ertoe het af te maken."
De Groof besloot uiteindelijk de tekst nog eens te herschrijven en het begin 2013 onder de aandacht te brengen bij Zomer en Keuning, een Utrechtse uitgever die zich toelegt op chicklit. "Die waren meteen enthousiast." De Groof moest wachten tot vorige week dan eindelijk de fraai vormgegeven paperback het levenslicht zag."Ik stond in de wachtrij, want het genre maakt een hoge vlucht door." Vorige week ontving ze het eerste exemplaar van haar werk uit handen van Anya Niewiera, directeur van VVV Zuid-Limburg en zelf onlangs debuterend auteur van een succesvolle thriller.
Chicklit?
Veel mensen halen hun schouders op als ze de term 'chicklit' horen.Bij The Bridget Jones Diary gaan er al meer belletjes rinkelen.Luchtige trendy literatuur voor en door vrouwen. Vaak vol zelfspot, met een lekkere portie ellende, en toch ook regelmatig een happy end.
De Groof heeft haar vriend het script van haar boek laten lezen."Hij vindt het leuk,maar wijst me ook op dingen die beter of anders kunnen." De uitgever was vooral getroffen door de humor in het script. "Ze hebben me gevraagd de humoristische kant uit te diepen."
Met enige nadruk laat de jonge schrijfster, die haar boek vorige week presenteerde in de Readshop in Maastricht, weten dat haar boek niet tot de categorie van de boeketreeks boekjes mag worden gerekend. "De hoofdpersoon in mijn boek is een zelfstandige moderne vrouw.En natuurlijk komt er de nodige romantiek in voor, maar ook expliciete seks ontbreekt niet."
Terwijl haar debuut nog maar net op de boekenplank ligt, is de Groof alweer bezig met een tweede boek. "Het speelt zich opnieuw in ZuidLimburg af. Ik heb een schrijfblok in mijn tas voor het geval ik een ingeving krijg."
Wie nieuwsgierig is geworden, kan de eerste twee hoofdstukken van 'Man o man' alvast online lezen via: www.nederlandsechicklit.nl Meer info over de auteur: www.marchadegroof.nl