27 maart 2014 - 11 december 2019: 94725 bladzijden, 753887 artikelen

De ontknoping in het amateurvoetbal

Door Frank Benneker In de meeste competities in het amateurvoetbal wordt zondag 4 mei de laatste ronde gespeeld. De Topklasse tot en met de tweede klasse spelen 11 mei hun laatste wedstrijd; voor de derde klasse en lager is het zondag de laatste wedstrijd. ZondagNieuws zette alle competities waarin Limburgse clubs nog kampioen kunnen worden of degraderen tot en met de vierde klasse op een rijtje.
Hoofdklasse B In de hoofdklasse B spelen de Limburgse clubs geen rol van betekenis. Bekkerveld is al gedegradeerd en EHC en SV Venray moeten alle zeilen bijzetten om niet rechtstreeks te degraderen. Samen met De Valk en Nuenen spelen zij een stoelendans om één veilige plek en twee plekken om nacompetitie tegen degradatie te spelen. Groene Ster doet het met een plek in de middenmoot prima. Zondag speelt Venray een degradatiekraker tegen De Valk; EHC speelt thuis tegen UDI '19.
Eerste klasse D Nog 5 Limburgse clubs zijn in de eerste klasse D nog in de strijd tegen degradatie verwikkeld: Chevremont, SVC 2000, Wittenhorst,RVU en BSV Limburgia. Ook Sparta'25 is in een degradatiestrijd verwikkeld. Voor het Overloonse SSS'18 is het doek zo goed als zeker gevallen. RVU en Chevremont spelen zondag een rechtstreeks duel om afstand te nemen van de gevarenzone en BSV Limburgia ontvangt SVC 2000. Wittenhorst gaat op bezoek bij Susteren.
Tweede klasse G Minor kan zich zondag zo goed als zeker verzekeren van de titel in de tweede klasse G. Op bezoek bij achtervolger De Ster kan het deze club op 5 punten achterstand zetten. Mocht Minor niet weten te winnen, dan kan deze competitie een waanzinnig spannend slot krijgen.GSV '28 en LHC zitten ook nog op het vinkentouw.Onderin strijden RKHSV, SVME, FC Hoensbroek en Scharn om één veilige plek en twee plekken voor nacompetitie tegen degradatie. De wedstrijd FC Hoensbroek - Scharn is interessant.Bij een overwinning speelt Scharn zich zo goed als zeker veilig. Mocht Scharn niet winnen, dan krijgt deze competitie ook onderin een knotsgek einde. Tweede klasse H Wilhelmina'08 heeft de beste papieren voor de titel. De Weertenaren gaan op bezoek bij vv Heeswijk en de achtervolgers ZSV en Venlosche Boys spelen een onderling duel. NWC speelt tegen het al gedegradeerde Berghem Sport. Onderin is alles al beslist. HVV Helmond en Berghem Sport degraderen rechtsreeks; vv Sittard en IVO maken zich op voor nacompetitie.
Derde klasse A De titel ging vorige week naar SCM. Onderin is het nog spannend. FC Kerkrade West, SVN en RKASV staan alle drie op 23 punten en maken op de laatste speeldag uit wie rechtstreeks degradeert, wie nacompetitie speelt en wie zich definitief veilig speelt. Ook WDZ en UOW'02 zijn theoretisch nog niet veilig en het is zelfs mogelijk dat hier vijf clubs samen op de één-na-laatste plek eindigen.Dan moet er een serie beslissingswedstrijden worden gespeeld. Je kunt je voorstellen dat de competitieplanners bij de KNVB niet op dit scenario zitten te wachten.
Derde klasse B Adveo werd vorige week kampioen. Naast het al gedegradeerde Swalmen moeten Lindenheuvel, Langeberg, MMC Weert, Neerbeek en PSV '35 nog aan de bak om degradatie te voorkomen. Neerbeek heeft de beste papieren, maar die spelen tegen PSV '35 en bij verlies komt PSV op gelijke hoogte.
Derde klasse C Onderin strijden SC Irene en Baarlo nog tegen degradatie. Baarlo heeft aan een punt bij het gedegradeerde MULO genoeg voor rechtstreekse handhaving.Irene moet het SV Budel onder zich zien te houden om niet rechtstreeks naar de vierde klasse te gaan. Daarvoor zijn drie punten tegen Helmondia genoeg.
Vierde klasse A Geusselt Sport kan zondag de tweede titel op rij binnenhalen. Een punt bij DBSV is daarvoor genoeg. Achtervolger RKVVM kan nog een beslissingsduel afdwingen door te winnen bij Jekerdal. Dan moet Geusselt Sport wel verliezen. Onderin zijn RKVCL en Oranje Boys in degradatiestrijd verwikkeld. Beide teams bezetten de gedeelde één-na-laatste plaats. Oranje Boys speelt uit tegen BMR; RKVCL gaat op bezoek bij Heer. SCG dat daar drie punten boven staat, kan theoretisch ook nog degraderen.
Vierde klasse B Weinig spanning meer in deze competitie.Onderin heeft Vijlen nog een kansje om degradatie te ontlopen. Dan moet het zelf winnen van Heksenberg en hopen dat Passart-VKC verliest bij Kakertse Boys.In dat geval komt er nog een beslissingsduel.
Vierde klasse C Armada en Sporting Sittard '13 zijn verwikkeld in de strijd om te bepalen wie er degradeert. Sporting ontvangt De Leeuw. Armada krijgt Doenrade op bezoek en is afhankelijk van het resultaat van de eerstgenoemde wedstrijd,want Armada heeft een punt minder dan Sporting Sittard.
Vierde klasse D Hier is nagenoeg alles beslist. RKVB werd vorige week kampioen. SVH '39 en FC Maasgouw degraderen.
Vierde klasse F Ook hier is de spanning weg. Kwiek Venlo werd met overmacht kampioen. VHC en Sporting ST gaan naar de vijfde klasse.