27 maart 2014 - 11 december 2019: 94620 bladzijden, 752878 artikelen

Lady Jane naar BoerenmarktCastenray

CASTENRAY Op zondag 29 juni mag Castenray een wel heel bijzondere dame welkom heten. Het is Lady Jane, een bijzonder fraaie stoommachine die slechts hoogstzelden in onze regio te bewonderen is.
Lady Jane is al op leeftijd, want ze verliet de Aveling & Porter fabriek in Engeland op 28 maart 1928 en ging aanvankelijk door het leven als Trixie. Tot mei 1963 verrichtte de stoommachine dagelijks zwaar transport,dors- en zaagwerk en belandde vervolgens zeer oneervol op de schroothoop. Omdat verschillende onderdelen van haar statige lijf gestript werden, raakte ze in verval, maar nog juist voor haar totale ondergang werd ze in 1974 gekocht door een Engelse machinehandelaar. Deze deed er verder weinig mee en de stoommachine dreigde min of meer in de vergetelheid te geraken. Voordat de in slechte staat verkerende machine echter ten prooi zou vallen aan de sloophamer, werd ze in 1979 overgenomen door Simon Newell die een begin trachtte te maken met de restauratie. Maar deze opgave bleek te groot voor hem en diverse restauratiepogingen werden gestaakt. Het enige dat slaagde, was het omdopen van de naam in 'Lady Jane'.
In 1986 werd Lady Jane gekocht door de huidige eigenaar, Ger Collin uit Castenray. Hij slaagde er wel in om de Lady Jane geheel te restaureren en vanaf 1990 verscheen de statige stoommachine regelmatig op stoomrally's. Ze kreeg zelfs landelijke bekendheid door haar optreden in de televisieserie 'Het Bruine Goud'.
In 2002 bleek dat bij een veiligheidscontrole de originele ketel niet meer aan de huidige eisen voldeed. Er werd in Engeland een compleet nieuwe geklonken ketel vervaardigd en volgens de nieuwste Europese richtlijnen gekeurd door de Nederlandse Lloyd's. Tussentijds vond in de werkplaats de revisie plaats van de complete motion en het aandrijfwerk. Er werd daarbij ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de prachtige stoommachine.Deze tweede restauratie werd in drie jaar tijd met ongeveer 3500 arbeidsuren zeer succesvol voltooid.
Lady Jane kent thans weer een intensieve agenda en tijdens het seizoen is ze veelvuldig te bewonderen op diverse stoomevenementen in heel Europa. Meestal is dat buiten Nederland en het is dan ook heel bijzonder dat de stoommachine op zondag 29 juni op de Boerenmarkt in Castenray te bezichtigen is.En niet alleen de 8.5 ton zware Lady Jane zal daar de aandacht trekken. Liefhebbers van oude tractoren en van opvallende landbouwmachines komen ook aan hun trekken.