27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Camera's op plekken met respect voor de historie

SITTARD
Bij de plaatsing van de camera's, die de binnenstand van Sittard veiliger moeten maken, is met respect rekening gehouden voor de historie van het centrum. Het is de bedoeling dat ze de sfeer zo weinig mogelijk aantasten.
Zo hangen de camera's op de Markt min of meer in het verlengde van de lantaarns op het plein. Daarbij worden ze ook nog voor een deel gecamoufleerd door de aan de palen opgehangen bloemenmanden. Aanpassing en respect gelden volgens Tom Bindels,Regisseur Integrale Veiligheid van de gemeente,ook voor monumentale gebouwen. 'We hebben ze zeker niet verstopt. Bordjes attenderen op cameratoezicht in de nabijheid.' In Sittard en Geleen hangen in de uitgaansgebieden 57 vaste camera's,verdeeld over 26 locaties, 17 in Sittard en 9 in Geleen. Daarnaast kan een mobiele camera gebruikt worden bij bijvoorbeeld evenementen, voetbalwedstrijden of op als onveilig bekend staande plekken in de centra.
Wil Slangen van de Sittardse Odasingel is echter niet zo blij met de camera, die in het Lank Getske aan de achterzijde van de Odaflat hangt. Hij stoort er zich,dag in,dag uit,erg aan dat de camera vanuit zijn woonkamer storend zichtbaar is.'Ik kan geen blik naar buiten werpen of ik kijk tegen dat ding op. Ik word er stapelgek van. Ik ben pas terug van vakantie,daar kon ik tot rust komen,maar nu overvalt het mij weer'. De gemeente heeft zijn verzoek om de camera's te verplaatsen echter niet gehonoreerd. Ze hangen volgens de gemeente op een locatie met een belangrijk kruispunt voor het uitgangspubliek, dat zich verplaatst tussen poppodium Volt en de uitgaansgelegenheden van de Markt. 'Naar ons oordeel', aldus de reactie van de gemeente,' staat de camera op een acceptabele afstand van uw woning, aan de zijde van het voetpad, op gelijke hoogte van de straatverlichting.' Slangen bestrijdt dat laatste en heeft inderdaad het gelijk aan zijn zijde, de camera's hangen een flink stuk hoger dan de lantaarnpaal. Hij beraadt zich nog op nadere stappen tegen de gemeente.