27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Stadsdichter

AEVEKES BIELUCHTE
Harie Bronneberg
Hoera! Hiep,hiep hoera! Sittard-Geleen heeft een stadsdichter.De meeste grote steden hebben er al een, dus konden wij niet achterblijven. Daarom gauw even voorstellen: Rouke van der Hoek. RoukeÖ wie? Inderdaad, het is nog geen poŽet van naam en faam.Hij zal het dus nog moeten waarmaken.Is het dan wel een geboren Sittardenaar? Ook niet. Zijns wieg stond in Eindhoven en hij woont in Meerssen. Een beetje een vreemde dus eigenlijk. Een stadsdichter dient geregeld gedichten over stad en inwoners te schrijven.Maar met zijn C.V.lijkt mij dat nogal moeilijk. Heeft hij wel banden met Sittard? Daar heeft de jury zich tijdens de Avond van de PoŽzie in poppodium Volt niet over uitgelaten. Kennelijk heeft Rouke wel verstand van wolven. Hij wijdde er in ieder geval zijn bundel 'Wolventeldag' aan. Helaas hebben we sinds mensenheugenis in onze omgeving geen wolven meer geteld. Ook niet in de periode dat Frenske Appelmans (Frenske van Zitterd) nog onze enige, echte stadsdichter was.
Ik wil niets ten kwade over Rouke schrijven, want ik ga er vanuit dat hij het niveau van de doorsnee Sinterklaasgedichten verre is ontstegen. Hij zal zeker ook niet gaan dichten 'zonder zijn hemd op te lichten'. Maar je mag je toch wel afvragen waarom geen enkele Sittardse of Geleense poŽet genomineerd werd voor zo'n hoog verheven functie. Kandidaten genoeg. Dat vindt ook Wim Kuipers in zijn internetrubriek 'Veldgewas'. Hij noemt onder anderen: Phil Schaeken, die geregeld zijn dichtader laat Badeendenrace in vloeien, Ger Bertholet. Bep Mergelsberg,John Hertog (ook geregeld 'aan de bak') Felix Stelten, Wim Kallen (tweede prijs Veldeke dit seizoen) . 'Waarom', vindt Kuipers, 'mogen al die prachtige dichters uit Sittard geen stadsdichter worden? Ze kunnen ook prima in het Nederlands schrijven en weten wat in Sittard leeft'. Dichten in het dialect mag uieraard ook. Graag zelfs!
Waren er tijdens de Avond van de PoŽzie helemaal geen andere kandidaten? Zeker en vast, zouden onze Belgische vrienden zeggen? Enkele namen: Hanneke Engels, Harrie Severiens en Daan Doesborgh. Helaas weet ik niet precies waar ze vandaan komen, maar de namen klinken mij niet echt Sittards in de oren. Wellicht ben ik enigszins chauvinistisch,maar ik blijf erbij dat een stadsdichter een kind van de door hem te 'bezingen' stad moet zijn.
Wat mij betreft had de jury ook voor Sinterklaas mogen kiezen! Dat is immers een goede bekende van ons. Hij woont weliswaar niet in SittardGeleen, maar verblijft er ieder jaar, vanaf zijn intocht tot 6 december, toch minstens enkele weken.En daarbij is goedheiligman ook nog een bekend en veel gevraagd dichter. Denk maar eens aan al die gedichten die hij jaarlijks bij zijn cadeautjes voor ons maakt.
Maar goed, ik wil Rouke van der Hoek graag het voordeel van de twijfel geven en dicht hem toe: 'Ga nu maar eens rustig denken, welke gedichten je Sittard-Geleen wilt schenken'. (Vrij naar Sinterklaas!)