27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Tien jaar partnerschap

SWALMEN
In 1993 legde Mannenkoor “Swalmens Liedertafel” de eerste contacten tussen de voormalige gemeente Swalmen en de Duitse stad Marktredwitz. Na het bezoek van Swalmens Liedertafel aan Marktredwitz in 1994 groeide iets moois tussen, eerst de burgers, en later de besturen van beide gemeenten. De jaarlijkse uitwisselingen van gemeentebesturen, burgers, muziek- en sportverenigingen en bedrijven waren en zijn hartelijk en het begrip “volkenverbroedering”kreeg grote inhoud. Uiteindelijk was het aangaan van een officiële “stedenpartnerschap” onvermijdelijk.
In oktober 2004 tekenden -bij een feestelijke bijeenkomst in zaal “De Mert” in SwalmenDrs.Wim Denie,toenmalig burgemeester van Swalmen, en mevrouw Dr. Birgit Seelbinder, Oberbürgermeisterin van Marktredwitz, de officiële partnerschapsovereenkomst tussen Swalmen en Marktredwitz. Het 1e lustrum werd uitgebreid gevierd in het weekend van 17 oktober 2009.
We staan nu aan de vooravond van de viering van het 2e lustrum. Hiervoor komen Oberbürgermeisterin mevrouw Dr. Birgit Seelbinder, leden van de Stadtrat, Partnerschaftskomitee Marktredwitz, schooldirectie, muziekgezelschap “Marktredwitzer Blasmusik” en diverse burgers uit onze partnerstad, naar Swalmen-Roermond. De stad Roermond en Stichting Swalmen-Marktredwitz hebben samen een mooi programma samengesteld en voorbereid. Op vrijdag 11 april ontvangt de burgemeester de gasten in het stadhuis van Roermond. Zaterdag 12 april staat geheel in het teken van de officiële viering van het 2e lustrum van de officiële partnerschap Swalmen/Roermond - Marktredwitz. Gasten gasten en lokale genodigden zijn aanwezig bij diverse activiteiten. Om 09:30 uur is de ontvangst en partnerschapsviering in zaal “De Mert” te Swalmen. Er zijn toespraken door burgemeester Peter Cammaert, Frau Dr. Seelbinder, de Commissaris van de Koning in Limburg de heer Theo Bovens en de voorzitters van de partnerschapscomités. De directies van de Staatliche Berufsschule Marktredwitz-Wunsiedel en Gilde Opleidingen Roermond ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst.Na het officiële programma sluiten de burgemeesters de op 29 maart geopende tentoonstelling van echtpaar Kiessling uit Marktredwitz in het atrium van het voormalige gemeentehuis van Swalmen.
In de namiddag maken bezoekers en organisatie een boottocht over de Maas en Maasplassen met als thema: “van grindwinning tot recreatie” Op de zaterdagavond om 20:00 uur geven Gemengd Koor “A Cappella” Swalmen en Marktredwitzer Blasmusik een concert in de aula van B.C. Broekhin aan de Peelveldlaan in Swalmen. Hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.
Op zondag 13 april reizen de gasten, met 2 bussen, naar Wereld Erfgoed “Kinderdijk” en het vestingstadje Willemstad. Maandagmorgen 14 april ontmoeten de schooldirecties van Gilde Opleidingen en de Staatliche Berufsschule Marktredwitz-Wunsiedel elkaar voor overleg. Ter afsluiting van het feestweekend bezoeken de gasten de fabrieken van Rockwool in Roermond. Om13:30 uur keren de gasten huiswaarts.