27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Verwarde man richtte ravage aan op Patriciusschool in Pey

PEY
Frank Heythuysen
Een arrestatieteam van de politie heeft afgelopen donderdagavond rond 21 uur een verwarde man van het dak van basisschool Patricius in Pey gehaald, waar hij eerder op de avond op was geklommen.
De man uit Tilburg was met de trein in Echt aangekomen en rende vervolgens in verwarde toestand met ontbloot bovenlijf over het spoor. Agenten wilden hem voor zijn eigen veiligheid aanhouden, maar hij wist telkens te ontkomen. Daarbij beschadigde hij een paar auto’s. In Pey klom hij op het dak van de basisschool aan de Hubertusstraat, waarbij hij met dakpannen gooide. Een onderhandelaar werd ingezet en ging met hem in gesprek. Na enkele uren werd hij na de inzet van het arrestatieteam zonder veel verzet aangehouden. De man zorgde voor een enorme ravage. Een groot gedeelte van de dakpannen van het schoolgebouw werd naar beneden gesmeten, ramen van het naast de school gelegen gymlokaal werden aan diggelen gegooid en bij de school geparkeerde auto’s raakten beschadigd.
Vrijdagmorgen was de verbijstering in Pey groot. Groepjes schoolkinderen, ouders en leerlingen troepten samen om de schade te overzien en met elkaar te praten over het gebeurde. De school was afgesloten, lessen gingen deze dag niet door.
Algemeen directeur Wim Winkens reageerde als volgt op het tumult. “We zijn geschokt, dat mag duidelijk zijn. Er wordt er onderzocht of er asbest is vrijgekomen, daarna moet contact opgenomen worden met onze verzekeraar. De schade aan het schoolgebouw is in elk geval aanzienlijk. De eerste zorg geldt uiteraard de veiligheid en gezondheid van onze schoolkinderen. Bij deze overigens een woord van dank aan burgemeester Jos Hessels, die onmiddellijk een kijkje is komen nemen en de gemeente Echt-Susteren, die goede hulp heeft geboden. We gaan nu in overleg om te zien welke stappen we kunnen nemen om de school zo snel mogelijk weer normaal te kunnen laten functioneren.”
Voor leerlingen die vergeefs naar school kwamen en wier ouders uit werken waren, werd opvang geregeld bij kinderopvangcentra de Duizendpoot en de Boemerang.
Bij het aanbrengen van de schade aan het dak was mogelijk asbest vrijgekomen. Het dak is op een aantal plekken ernstig vernield, waardoor asbesthoudende platen beschadigd zijn. Vrijdag 29 maart is direct een asbestonderzoek ingesteld. De vernielde asbesthoudende platen lagen verspreid aan de zijkant en achterkant van het schoolgebouw binnen een afgezet gebied. De platen werden nog voor het weekend opgeruimd en rondom de school werd het aangetaste deel gesaneerd.
Het asbestonderzoek wees uit dat geen asbest is vrijgekomen in het schoolgebouw. De school is daardoor vrij te betreden en ging maandag weer open.
De beschadigingen aan het dak en de zolder worden tijdelijk hersteld en afgeschermd. Dit levert geen gevaar voor de veiligheid en gezondheid van de leerlingen en omgeving.De sanering van de zolder en reparatie van het dak worden mogelijk in de meivakantie uitgevoerd; buiten de schooltijden om, zodat geen overlast voor de school en leerlingen ontstaat.