27 maart 2014 - 13 november 2019: 94150 bladzijden, 749242 artikelen

Zo vader, zo zoon, ook in de werpkooi

Swift-atleet Niek Brummans ontpopt zich als werptalent
Frank Heythuysen
De pas 14-jarige Niek Brummans uit Roermond leverde vorig weekend een topprestatie tijdens werpwedstrijden van Swift Atletiek. Door een fabuleuze worp bij het kogelslingeren voert de Roermondse atleet in één slag de nationale ranglijst van 2014 in zijn leeftijdscategorie aan met een afstand van 51,11 meter. Deze afstand is tevens goed voor een 9e plaats op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Niek Brummans traint pas een jaar op de werpdisciplines binnen de atletiek.
Hebben we hier te maken met een natuurtalent? “Dat zou ik niet van mezelf durven beweren”, klinkt het bescheiden uit de mond van de Roermondse atleet, die zich opmaakt voor een training op sportpark De Wijher. “Maar blijkbaar heb ik er wel aanleg voor. Misschien is het wel genetisch bepaald, want mijn vader Perry was ooit Nederlands kampioen kogelstoten.”
Niek Brummans traint pas een jaar intensief op de werpdisciplines, voetbal en tennis waren zijn eerste sportliefdes. “Ook leuk hoor, maar individuele sportprestaties geven me meer voldoening. Je grenzen verleggen vind ik te gek. Ik ben een jaar geleden gestart bij Swift Atletiek, met mijn vader en Wim Coenen als coach. ‘Je hebt het in je!’, lieten ze me weten. Ik ben daarop meer gaan trainen, heb aan wat wedstrijdjes meegedaan. Inmiddels train ik zo’n 10 uur in de week: kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren en daarnaast loop- en krachttraining. Bij werpdisciplines draait het echter niet uitsluitend om kracht, maar vooral om techniek. Mijn sterkste punten zijn mijn dynamiek en mijn snelheid. Daarnaast let ik een beetje op mijn voeding, niet teveel snoepen enzo. Ondanks de trainingsintensiteit valt het sporten goed te combineren met school. Ik ben derdejaars HAVO-leerling op Schöndelen. Het is vooral een kwestie van goed plannen.”
De jonge atleet oogstte binnen en buiten Swift Atletiek veel lof met zijn worpen. De prestatie van vorige week kwam echter niet uit de lucht vallen.
“Ik ben al een tijdje in vorm”, vertelt Niek Brummans. “Bij trainingen maakte ik regelmatig worpen van rond de 50 meter. Vorige week viel alles op zijn plaats, bovendien wierp ik een thuiswedstrijd in Roermond, het voelde vertrouwd aan.Van mijn zes worpen waren er vier geldig. De afstand van 51.11 meter haalde ik met slechts twee draaien, op de gebruikelijke drie draaien moet ik nog meer trainen. Met deze afstand sta ik eerste op de ranglijst in mijn leeftijdscategorie. Volgend jaar werp ik in de B-categorie, met een kogel van 5 kilo, in plaats van 4 kilo nu.
Mijn sportieve doelstellingen? Op de korte termijn: Nederlands kampioen worden in de C-categorie, zowel met speerwerpen, kogelstoten als met kogelslingeren, tijdens het NK eind augustus in Amsterdam. Op de langere termijn? Met het Nederlands team meedoen aan internationale wedstrijden. EK’s, WK’s en de Olympische Spelen zijn natuurlijk een droom voor elke sporter. Maar daarvoor heb ik nog een lange weg te gaan. Bij de volwassenen werp je met een kogel van meer dan 7 kilo en tel je pas mee als je rond de 80 meter werpt. Sportieve voorbeelden? De Tsjechische speerwerper Jan Zelezny, wiens wereldrecord van over de 100 meter nog altijd onaantastbaar is. En de kogelstoter Oluf Timmermann. In Nederland is Denzel Comenentia mijn voorbeeld, de nummer 5 aller tijden. Die werpt momenteel 80 meter met de 5 kilo kogel. Daar trek ik me aan op. Of ik ooit naar verboden middelen zou grijpen om mijn prestaties te verbeteren? Nooit! Sport dient in mijn optiek puur te blijven.”
Historisch besef is de jonge sporter niet vreemd. “Ik vind het geweldig dat deze sport al duizenden jaren bestaat. De oude Grieken en Romeinen beoefenden deze disciplines al. Ik heb vakantiefoto’s van mijn ouders gezien , waar mijn pa en ma op de eerste startblokken ooit staan, in het Griekse Olympia. Machtig mooi.”
Opmerkelijk is dat een oude sportieve concurrentiestrijd van vaders op zonen verdergaat.
“Ja, mooi is dat. Vroeger waren mijn vader en mijn trainer Wim Coenen concurrenten van elkaar. Zij hebben het stokje aan mij en Wim’s zoon Bram doorgegeven, want nu staan wij tegenover elkaar in het strijdperk. Bram en ik zijn vrienden en trainingsmaatjes. We zijn aan elkaar gewaagd en zwepen elkaar op tijdens trainingen en wedstrijden.We zetten dus een traditie voort”, zo besluit Niek Brummans.