27 maart 2014 - 20 november 2019: 94290 bladzijden, 750355 artikelen

Krantlezen

scheefGEZET
Knarf
Moord en doodslag, milieu- en andere rampen, list en bedrog, fraude en overige financiële malversaties, plus wat verhalen van alledaagse waanzin. Wie de krant openslaat walmt een geur van verrotting tegemoet. Bij het lezen van een ochtendblad zou je eigenlijk een pilletje Prozac dienen te slikken, om depressies en ander psychisch ongemak voor te blijven. Er lijkt bijna geen goed nieuws te zijn, alleen ellende in diverse gedaanten en gradaties.
Om niet elke morgen mismoedig te raken en de neiging te krijgen het hoofd in de strop te hangen, kijk ik tegenwoordig anders naar het nieuws van de dag. Of beter: het nieuws van de vorige dag, want dankzij internet zijn we inmiddels op de hoogte van nieuws op het moment dat het plaatsvindt en wordt de krant door menigeen afgedaan als een oud, traag besje dat slechts één ademtocht verwijderd is van het graf.
Ik zet tegenwoordig een roze bril op als ik de krant lees, draai nieuws om, beschouw het glas als halfvol en neem zelfs de verschrikkelijkste berichten tot me met een glimlach. En het werkt! Voorbeelden? Afgelopen week las ik nieuws als volgt: 2Uit een kennisrapport van de politie blijkt dat iets minder dan 20% van de leden van zogenoemde ‘outlaw’ motorclubs géén strafblad heeft. Bijna éénvijfde van de leden van roemruchte motorclubs als de Hell’s Angels, Satudarah, No Surrender en Bandidos blijkt zich dus niét schuldig te maken aan misdrijven variërend van diefstal en mishandeling tot afpersing en drugshandel. Joepie! Deze vrije jongens zijn dus feitelijk koorknapen die niets liever doen dan een beetje tuffen op de motor en hebben waarschijnlijk een dagtaak aan het helpen oversteken van oude omaatjes en het redden van poezen die in bomen verzeild zijn geraakt, waarvoor hulde. Een andere opmerkelijke constatering: één op de vijf leden heeft geen motorrijbewijs en 28% bezit ‘officieel’ geen motor. Denk eens aan deze arme lieve drommels wanneer u iemand zoekt om met u te carpoolen.
3Wanneer u besluit uw van een riante AOW-uitkering profiterende lieve moeder of vader in huis te nemen, bespaart u daarmee enórm veel geld. Zóveel zelfs dat degenen die u op de wereld hebben gezet makkelijk 300 euro van hun AOW kunnen missen om het begrotingstekort terug te dringen en de zorg betaalbaar te houden. Goed, u krijgt vanaf 2015 –zoals voorheen na het invullen van een berg papierwerkgéén mantelzorgcompliment meer van maar liefst 200 euro, maar dat weegt toch niet op tegen de dankbaarheid en de gezelligheid die u in huis haalt? Bovendien brengt u op deze manier de participatiesamenleving een stapje dichterbij. U krijgt de complimenten en een dikke pluim van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Klasse!
4Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat het 48% van de Nederlanders niks uitmaakt hoeveel Marokkanen er in Nederland zijn.Toppie! Hieruit blijkt maar weer eens dat ons kikkerlandje nog altijd voorop loopt waar het tolerantie betreft en onze multiculturele samenleving nog altijd overloopt van naastenliefde.
U ziet het, wanneer u op deze manier uw ochtendkrant doorneemt, staat niets een stralende, zorgeloze dag nog in de weg. Reageren? fheythuysen@aencmedia.nl