27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Schutterij St. Urbanus Montfort presenteert logo

MONTFORT
Het Zuid-Limburgs Federatiefeest, het één na grootste schuttersfeest van ons land, vindt in 2015 in Montfort plaats. De plaatselijke schutterij St. Urbanus wil zorgen voor een uitstekend georganiseerd evenement en is daarom al enkele maanden geleden met de voorbereidingen gestart. Met de presentatie van het logo lichten we een eerste tipje van de sluier op.
Tijdens het ZLF gaan zo’n 60 Limburgse schutterijen met elkaar de sportieve strijd aan. Het jaarlijkse evenement, dat vele duizenden schutters en bezoekers trekt, wordt doorgaans bij toerbeurt door de deelnemende verenigingen georganiseerd. Voor 2015 had aanvankelijk schutterij Eendracht uit Grevenbicht het federatiefeest toegewezen gekregen. Maar omdat deze vereniging in 2014 ook al het nog grotere Oud-Limburgs Schuttersfeest mag organiseren, is de Montfortse schutterij de eervolle uitdaging aangegaan om het ZLF 2015 over te nemen.
Al eerder vond dit grote schuttersfeest in Montfort plaats, namelijk in 1983. Het ZLF eindigde dat jaar echter bijzonder rampzalig, omdat aan het eind van de middag een groot noodweer onverwacht het drukbezochte feestterrein volledig ruïneerde en veel menselijk leed veroorzaakte.
Met het organiseren van het ZLF 2015 wil schutterij St. Urbanus deze zwartste bladzijde uit haar eeuwenlange geschiedenis na ruim 30 jaar definitief omslaan. Maar nadrukkelijk niet zonder het ZLF van 1983 te vergeten. De verbinding met dit eerdere Zuid-Limburgs Federatiefeest in Montfort zal door de organiserende vereniging op meerdere manieren gelegd worden. Allereerst met het logo voor het ZLF 2015, dat een gemoderniseerde versie is van het ZLF-logo uit 1983. Ook tijdens het weekend van 17-19 juli 2015 wordt op gepaste wijze stilgestaan bij de tentramp uit 1983. Daarmee krijgt het Montfortse ZLF volgend jaar een waardige extra dimensie.