27 maart 2014 - 4 december 2019: 94593 bladzijden, 752658 artikelen

Asselt weer een stukje mooier

ASSELT
Afgelopen winter zijn rond de monumentale hoeve Genaenhof, aan de rand van het Swalmdal in Asselt enkele landschapselementen aangeplant, samen met de uitbreiding van het bestaande ommetje (lokale wandelroute). Ook de oude moestuin van de hoeve is weer in gebruik genomen en aangevuld met een tiental hoogstam fruitbomen.
Het perceel waar in vervlogen tijden de groenten voor de bewoners van de boerderij werden geteeld is weer geschikt gemaakt voor een gebruik als moestuin.Een tiental buurtgenoten teelt hier nu groenten voor eigen gebruik. Ook kruiden, Hoogstam fruit, klein fruit en dergelijke maken de entourage rond de hoeve compleet. Een imker heeft zijn perceeltje ingericht om bijenkasten te plaatsen.Met vereende krachten is bescherming tegen konijnen rond de moestuin aangebracht. Klimrozen moeten de toegang tot het middenpad van ‘den Aldenhouver Moushoff’ gaan verfraaien. Een drietal tuintjes zijn nog niet vergeven.
Aan de bestaande wandelroute, Ommetje Asselt, over de landerijen van de boerderij is een nieuwe route van 500 meter geknoopt. Het oude ‘hoogwaterpad’, alternatief voor als de Maas de normale ontsluiting over de rand van het Maasdal onderwater heeft gezet, is toegevoegd en in het landschap herkenbaar gemaakt door er een Meidoorn/Sleedoorn haag langs te planten. Ook zijn er bosschages aangelegd die het landschap verfraaien.Het ommetje dat hier voornamelijk langs weiland liep,gaat nu door bosjes en langs hagen. Behalve dat de belevingswaarde voor de wandelaar toeneemt, zullen ook veel meer soorten planten en dieren een plekje in het gebied weten te bemachtigen.