27 maart 2014 - 16 oktober 2019: 93608 bladzijden, 744466 artikelen

‘De Maerel zingk Kers’ ligt dicht bij het gevoel

ROERMOND
Bekende Roermondse zangers van het Aad Maerelinck Sydicaat onder leiding van Tim Giesbers hebben met de Philharmonie Maasniel de handen ineengeslagen om op 14 december na jaren weer een Roermonds kerstmatinee neer te zetten op het grote podium van de Oranjerie in Roermond. Met medewerking van kinderkoor de Wielewalen uit Melick. Jan Giesbers verzorgt de regie.
Tijdens dit muzikaal kerstspektakel wordt het publiek ondergedompeld in traditionele en Limburgse kerstliederen. Het programma wordt aan elkaar geregen door een prachtig verhaal in ’t Remunjs van Hans van Bergen. Leidend bij deze matinee is een groep bekende Roermondse zangers en zangeressen die voort is gekomen uit de opvoeringen van de Maerelingk. Een ‘richtig Remunjs’ gezelschap dus, ondersteund door blaasmuziek ‘oet Neel’. Neel en Remunj op één bühne, gaat dat wel samen? ‘Maar zeker!’,zegt Jacques Verkoulen. “Muziek verbindt, samen muziek maken maakt mensen intens blij.” Jacques kan het weten, hij zingt al vanaf prilste jeugd. Ooit begonnen tussen de schuifdeuren van pap en mam,stond hij op vele podia van Bonte Avonden en tot grote Proms-concerten. Een bescheiden man met een warme, volle stem.
Ook al stond Nancy Ruijten als klein kind op zondagochtend gefascineerd te kijken naar de exercitie van de schutterij op het schoolplein, toch speelt ze al meer dan 30 jaar bij de Philharmonie Maasniel. Waar komt haar motivatie vandaan? Nancy: “Je bent echt niet bij de harmonie voor persoonlijk succes, je haalt je voldoening uit de waardering van het publiek voor de prestatie van de groep.”
Elly Rijks, die is opgegroeid met de microfoon van de bandrecorder in haar hand, heeft nog getwijfeld of ze wellicht aan het conservatorium moest gaan studeren. Ze koos uiteindelijk toch voor een andere roeping,het lesgeven aan het basisonderwijs.
Tijdens de ‘Maerel zingk Kers’ zullen de zangers bij veel liederen begeleid worden door de Philharmonie, maar ook door een combo en de piano van Tim Giesbers. Wat bindt zangers en muzikanten? Elly: “In wezen hebben mensen die muziek maken allemaal dezelfde intentie.Door jezelf te geven, krijg je ook wat terug: van het publiek en van elkaar. Als dat samensmelt, dan is een concert geslaagd.”
De vertelling van Hans van Bergen tijdens ‘De Maerel zingk Kers’ en ook veel van de kerstliederen worden in het ‘Remunjs’ opgevoerd. De teksten en muziek gaan Jacques, Elly en Nancy aan het hart, want dat is hun moedertaal. Elly: “Je kunt het gevoel erin haast proeven.” Jacques en Nancy herkennen dat: “Het dialect sluit voor ons gewoon het beste aan op ons gevoel.” Nancy, lachend: “Ik werk al jaren in Tilburg,maar heel af en toe, op momenten dat iets of iemand me echt op de wekker gaat, dan krijgt die of dat de wind van voren – in ’t plat Neels.”
De Philharmonie is onder leiding van Sander Simons druk aan het repeteren op de donderdagavond in Café-zaal het Dörp in Maasniel (vanaf 19:30u.). Het koor o.l.v. Tim Giesbers eveneens, maar dan in Café-zaal De Ster wisselend op de vrijdag (vanaf 19:30u.) en zaterdag (vanaf 10:30u.). Zin om eens te komen proeven en wellicht mee te doen? Kom langs en informeer naar de mogelijkheden!
De duur van De Maerel zingk Kers is ongeveer 2 uur inclusief pauze. Het begint om 14:30 uur. Kaarten zijn te koop voor 10 euro aan de theaterkassa van de Oranjerie of via http://www.oranjerieprogramma.nl De prijs is inclusief garderobe en pauzedrankje. Meer info: www.de-maerel.nl Jos Even